100 kilometer hardlopen en een streeftijd van 6:09:14 uur: de Amerikaanse Jim Walmsley had vandaag maar één doel in Phoenix, Arizona en dat was het verbeteren van het wereldrecord over de monsterafstand. Dat wereldrecord, dat in 2018 werd gezet door de Japanse Nao Kazami, moest en zou verbeterd worden, maar dat is nét niet gelukt. Walmsley maakte het spannend, maar verloor in de slotfase kostbare tijd, hield te weinig marge over en kwam uiteindelijk na 6:09:25 over de streep.

Walmsley was één van de ultrarunners die vandaag van start gingen tijdens de wereldrecordpoging die werd georganiseerd door Hoka, om daarmee de lancering van hun nieuwe Carbon X2 schoen te vieren. Het was bijzonder om te zien hoe er steeds meer mede-lopers niet konden bijbenen en Walmsley uiteindelijk in zijn eentje overbleef met een serieuze kans om het wereldrecord te verbeteren. Om dat wereldrecord te verbeteren was trouwens een tempo van 3:41 minuut per kilometer nodig. Dat tempo komt neer op een gemiddelde snelheid van 16.24 kilometer per uur.

Ondanks dat Walmsley tijdens het lopen nog in botsing kwam met een dranghek en daarbij een bloedende wond aan zijn schouder opliep, leek de Amerikaan tot de laatste kilometer te gaan slagen in zijn poging. Daarom was het extra zuur dat hij uiteindelijk slechts elf seconden tekort kwam om het wereldrecord te verbeteren.

Dat Walmsley een talent voor lopen heeft, bleek eerder overigens al. Zo is zijn record op de marathon 2:15:05 uur, op de halve marathon 1:04 uur en zit hij op de 10.000 meter net boven de 29 minuten. Daarnaast won hij in het verleden al diverse ultraruns.

Diverse vrouwen deden vandaag ook een poging om het wereldrecord (6:33:11 uur) te verbeteren, maar al snel bleek dat ook dit vandaag niet ging lukken.

Walmsley op weg naar de finish. (Foto: 3athlon.nl)