Zojuist won Florian Angert vol overmacht Challenge Prague: hij volbracht de Middle Distance in een tijd van 3:54:49. Toen hij tijdens het fietsen al snel op kop kwam, stond hij deze positie ook niet meer af. Ondanks dat de Belgische Pieter Heemeryck en Pablo Dapena González tijdens het eerste deel van het lopen dichterbij kwamen, was dit onvoldoende om Angert van zijn titel te ontdoen. Heemeryck stelde zo uiteindelijk het zilver veilig (+2:46). Na een sterke halve marathon van Dapena González, ging het brons naar hem (+4:14). Bij de vrouwen vierde Radka Kahlefeldt haar zege in eigen land. Na 4:22:13 uur mocht zij als eerste weer op adem komen. In de tweede ronde lopen haalde Kahlefeldt de – tot dan toe – koploopster Lisa Norden bij. Norden hield voldoende stand om het zilver toe te eigenen (+1:57); het brons ging na een spannende strijd naar Eva Wutti (+9:22).

De mannenrace
Na 1900 meter zwemmen kwam – net als vorig jaar – Dapena González als eerste terug; anders dan in 2018 volgden zeven atleten hem op de hielen. Uit dit groepje bleek Angert over de beste fietsbenen te beschikken: hij reed dan ook hard bij iedereen weg. Na wat gewissel in posities daarachter was het uiteindelijk Heemeryck die na 90 kilometer als tweede de wissel in rende, op ruim vier minuten afstand van Angert. Deze tijd verloor de Belg voornamelijk in de laatste tien kilometer van het fietsparcours, dat door het dalen en de vele bochten zeer technisch was.

(tekst gaat verder onder foto)

Angert op kop tijdens het fietsen. (Foto: Twitter)

Angert leek al niet meer van plan de winst af te staan. Desondanks zette Heemeryck overtuigend de klopjacht op de Duitser in. Uitkijkend naar wat er voor hem gebeurde, besefte hij zich wellicht niet dat Dapena González – de winnaar van vorig jaar – achter hem ook hard de achtervolging had ingezet. En met succes, want daar waar Heemeryck inliep op Angert, kreeg Dapena González de tweede plaats ook steeds beter in beeld. Zo spande het er tot in de laatste kilometers nog om hoe dit podium verdeeld zou worden.

Uiteindelijk hielden alle drie deze mannen toch hun positie vast en was het dus Angert die zegevierde na 3:51:49 uur, pakte Heemeryck het zilver (+2:46) en Dapena González het brons (+4:14).

Heemeryck over de race
Na afloop sprak Heemeryck: ,,Ik voelde me voor de start al niet echt lekker, maar ik dacht dat het wel over zou gaan tijdens het zwemmen. Maar dat gebeurde niet. Na vijftien kilometer fietsen dacht ik ‘dit wordt hem niet’. Maar ja, de wedstrijd is pas over na de finish heb ik geleerd. Dus ik dacht ‘kom aan, doorgaan’. Toen ben ik aan het ‘werk’ gegaan en na dertig kilometer zat ik er toch aardig in.” Heemeryck verloor flink tijd op de technische stukken tijdens het fietsen: ,,Amai, bijna twee minuten op Florian! De voorsprong was te groot. En hij was de sterkste vandaag.”

De vrouwenrace
Na een zwemonderdeel van 25:02 minuut langs het historische centrum van Praag klom Norden bij de vrouwen als eerste aan wal. Op de fiets zette de atlete haar leidende rol voort en trapte zo steeds verder weg van de achtervolging: zo pakte zij een fijne marge om aan het lopen te beginnen. Deze zou Norden ook nog nodig gaan hebben gezien haar geschiedenis met blessures en twijfelachtige loopvorm. Voornamelijk Kahlefeldt zat Norden tijdens het fietsen op de hielen, enkele minuten daarachter volgde Pallant als derde.

Op drieënhalve minuut afstand van de leidster, Norden, hing Kahlefeldt als tweede haar fiets terug aan het rek op de brug van Praag. Voor het brons leek het spannend te worden tussen Pallant – die als derde wisselde – en de vierde, vijfde en zesde vrouw: Grace Thek, Katrien Verstuyft en Eva Wutti.

Pallant bleek een slechte dag te beleven en verdween al snel na de wissel uit de race; daardoor schoof een sterk lopende Wutti door naar een derde plaats. Voorin het veld ontstond een spannende battle tussen Norden en Kahlefeldt. Laatstgenoemde haalde de koploopster in de tweede ronde bij en nam vervolgens krachtig over.

Deze positie stond de Tsjechische ook niet meer af: ondanks een penalty tijdens het lopen pakte zij de titel in eigen land. Na 4:22:13 tilde Kahlefeldt het lint op en stopte zij de klok. Gevolgd door Norden als tweede (+1:57) en Wutti als derde (+9:22).

Kahlefeldt als winnares. (Foto: Facebook Challenge Praag)