Ook al is de waterkwaliteit van de Seine nog steeds ver onder de door de Europese Unie gestelde veiligheidsnormen en lijkt de Olympische triathlon – maar ook andere open water sporten zoals bijvoorbeeld het open water zwemmen – in gevaar te komen, laat de Franse president Macron zich voorlopig niet uit het veld slaan. Hij gelooft er heilig in dat de waterkwaliteit van de rivier, waar al sinds 1923 niet meer gezwommen mag worden vanwege de slechte waterkwaliteit, op tijd zal verbeteren en zal zelf ook een duik nemen.

Dat zei hij tijdens de inauguratie van het Olympisch Dorp, ten noorden van Parijs en aangrenzend aan de oevers van de Seine. “De rivier zal niet meer dezelfde zijn, er wordt enorm in geïnvesteerd”, doelt hij op de 1.4 miljard euro die Parijs erin steekt om de waterkwaliteit te verbeteren. “Dat is geweldig.”

Naar eigen zeggen zal Macron zelf een duik nemen in het water, om aan te tonen dat het veilig is. Wanneer hij dat zal doen, maakte hij niet bekend. “Straks komt u nog kijken”, grapte hij tegen de aanwezige journalisten.