De Belgische triatleet Frederik van Lierde heeft voor de vijfde keer de Ironman van Nice op zijn naam geschreven. Na overwinningen in 2011, 2012, 2013 en 2017 kwam hij ook dit jaar als eerste over de streep. Hij eindigde in een tijd van 8:25:22. Zijn vijfde zege maakt Van Lierde nu mede-recordhouder wat betreft het aantal overwinningen. Hij evenaart hiermee het record van de Spaanse Marcel Zamora Perez, die tussen 2006 en 2010 vijfmaal de sterkste was.

Tijdens het zwemmen en fietsen werd Van Lierde nog concurrentie geboden door de Fransman Antony Costes, maar in de afsluitende marathon kon hij Van Lierde niet bijbenen. ,,Tijdens het looponderdeel legde ik onmiddellijk mijn kaarten op tafel en kon ik direct een hoog tempo ontwikkelen”, vertelt Van Lierde die de eerste 21.1 kilometer in 1:19 aflegde. ,,Dat voelde echt super. Ik was ervan overtuigd dat ik dit hoge tempo tot aan de finish kon vasthouden.”

Frederik van Lierde loopt een goede marathon (Foto: David Pintens)

Uiteindelijk finishte Van Lierde met ruim tien minuten voorsprong op Costes. ,,Ik kan moeilijk omschrijven hoe trots ik ben op deze overwinning. Mijn naam vijf maal op de erelijst zien staan is een droom voor mij.” Van Lierde kijkt nu al uit naar de volgende editie om zijn zesde zege op te eisen.

De Fransman Antony Costes finishte na 8:35:42 op een tweede plaats. De Australische Cameron Wurf wist beslag te leggen op de derde plaats in een tijd van 8:39:14.

Frederik van Lierde wint voor de vijfde keer Ironman Nice (Foto: David Pintens)

Bij de vrouwen werd de wedstrijd gewonnen door de Britse Corinne Abraham die het parcoursrecord aanscherpte tot 9:11:39. De Australische Carrie Lester werd tweede in een tijd van 9:27:30 en Manon Genet uit Frankrijk kwam na 9:32:34 als derde over de finish. In de agegroup 40-44 won de Nederlandse Heleen de Hooge – Bij de Vaate in een tijd van 10:56:39. Later vandaag spreken we haar en volgt een uitgebreider interview.