Het heeft even geduurd, zeker als je de vergelijking maakt met andere landen, maar Nederland is in korte tijd twee triathlon podcasts rijker. Een paar weken terug werd de podcast ‘3’ gelanceerd en sinds vandaag is ook de podcast ‘triathlonbroers’ van Evert, Cornelis, Bouke en Diederik Scheltinga te luisteren. ,,We zijn er bijna net zo zenuwachtig over als voor een race”, legt Diederik lachend maar zelfbewust uit.

Die zenuwen zitten vooral in het feit dat de broers zich lang hebben afgevraagd, en misschien zelfs nog steeds wel doen, of ze genoeg interessante onderwerpen hebben om te bespreken. ,,Dat is best een drempel. Waar ga je het over hebben? Je wilt het tenslotte ook niet alleen maar, of juist helemaal niet, over jezelf hebben. Die afweging hebben we met elkaar gemaakt. En ja, daar kun je best een beetje onzeker over zijn.”

De eerste aflevering staat inmiddels online en is onder andere via Apple Podcast, Spotify of gewoon via je browser terug te luisteren. ,,Die hebben we opgenomen vanaf de zolder van mijn ouders. Daar moesten we toch al even zijn en toen hebben we gewoon een microfoon meegenomen. Spannend, want je gaat iets doen wat je nog nooit hebt gedaan. Toch ging het best soepel. We hebben het zo laagdrempelig mogelijk proberen te houden en uiteindelijk duurt de podcast minder dan een half uurtje. Ons doel is om er gemiddeld zo’n twee per maand uit te brengen. En we willen ons vooraf ook niet teveel voorbereiden. Juist dan krijg je oprechte meningen en discussies, zonder dat we elkaars standpunten van tevoren kennen.”

Juist om die oprechtheid extra de boventoon te laten voeren, zullen de gebroeders Scheltinga ook zo min mogelijk editten binnen hun podcasts. ,,In principe plaatsen we alles dat we met elkaar bespreken. We zullen onder andere triathlonnieuws bespreken en tips geven, en hopen daarin vooral een mooie balans te vinden. We hopen vooral dat mensen onze mening en visie interessant genoeg vinden om te beluisteren.”

Concrete doelen, uitgedrukt in bijvoorbeeld aantallen luisteraars, hebben de broers niet. ,,Behalve dat we de luisteraars aan ons willen binden. Dat ze het leuk vinden als er weer een nieuwe podcast online staat en dat ze die dan zo snel mogelijk willen luisteren. We beseffen ons overigens heel goed dat triathlon een niche is en de wereld van de podcasts ook. We proberen dus eigenlijk een niche binnen een niche te bereiken”, lacht Diederik. ,,Maar goed, als ik met mijn broers samen ben, praten we sowieso al heel vaak over triathlon. Dan kunnen we het net zo goed opnemen.”