Minder mooie aandacht voor de triathlonsport gisteravond in het programma Opgelicht?!: Alexander Hulleman – oprichter van Sport-Active – werd geconfronteerd met de vele gedupeerde van geannuleerde reizen, die nog altijd wachten op terugbetaling. Behalve reizigers kwam ook een voormalig werknemer aan het woord. Vanochtend spraken wij Mike van Beek, tevens voormalig werknemer: al maanden verzoekt hij Hulleman zijn salaris te voldoen van coaching tijdens drie triathlonreizen, die aan het begin van dit jaar plaatsvonden. Hulleman blijkt ook hier kampioen in negeren en zo blijft het stil aan de andere kant van de lijn. Van Beek nam daarom – net als héél veel anderen overigens – contact met ons op.

,,Ik ben al vanaf maart bezig om geld te krijgen en heb van alles geprobeerd om een reactie van Alexander te krijgen. Na gisteren verbaasde het mij niet. Het is veel groter dan iedereen zal hebben gedacht”, vertelt Van Beek over de vervelende situatie. In januari, februari en maart ging Van Beek als coach mee op drie trainingstages in Lanzarote. Vooraf werden de afspraken netjes vastgelegd in een contract met Sport-Active. ,,Emily (compagnon, red) heeft mij een contract aangeboden. Deze heb ik gewoon ondertekend en daarna teruggestuurd. Dat was in november/december vorig jaar. Alexander zegt nu dat Emily dat niet heeft gecommuniceerd, maar dat is heel gek. Ik gaf daar gewoon training, dus dat is natuurlijk niet allemaal gratis.” Hulleman ontkent het aan alle kanten: ,,Hij zegt dat hij het nooit echt heeft geweten, maar dat lijkt mij heel gek want zijn handtekening staat zelfs onder het contract.”

Nu achteraf denk ik: ‘het zal wel aan hun hebben gelegen’ 
Over de uitgevoerde reizen zelf is Van Beek verder positief: ,,De reizen in januari en februari verliepen heel soepel, moet ik zeggen. En Alexander en Emily zijn ook heel erg leuk als persoon. We hebben hele leuke en goed geregelde reizen gehad. De fietsverhuur was niet top, maar dat lag denk ik meer aan de fietsverhuurder, dan aan hun. En tijdens de reis in maart was het hotel te kort geboekt, waardoor iedereen de laatste avond over moest naar een ander hotel. Ze beweerden toen dat het aan het hotel lag en niet aan hun, maar nu achteraf denk ik ‘het zal wel aan hun hebben gelegen’. In de boeking stond ook gewoon dat ze een dag te kort hebben geboekt.”

Opzet of onkunde? 
De vraag is of Hulleman met opzet mensen geld afhandig maakt. ,,Ik denk dat ze het gewoon niet aan kunnen”, gelooft Van Beek. ,,Als je ziet hoeveel reizen ze plannen en hoeveel hij doet: dat is veel te veel. Hij is heel enthousiast en zet allemaal nieuwe dingen op, terwijl hij het oude nog niet eens goed voor mekaar heeft.” De bizarre planningen laten soms inderdaad weinig ruimte over voor administratieve werkzaamheden: ,,Het is veel te veel. Hij is op Lanzarote, één dag thuis en gaat weer naar Ibiza, dan is hij weer één dag thuis en gaat hij weer een weekend op zwemkamp. Dat is natuurlijk wel een beetje teveel van het goede. Als hij dan op reis is, moet hij eigenlijk achter zijn computer zitten om alle communicatie te doen, maar dat doet hij eigenlijk niet.”

(tekst gaat verder onder foto)

Sport-Active nog altijd een vof (Foto: 3athlon.nl)

Vof of bv? 
Enkele maanden geleden zou het bedrijf zijn omgezet van een venootschap onder firma naar een besloten venootschap. Opmerkelijk genoeg lijkt ook deze berichtgeving vanuit Hulleman niet te kloppen: ,,Alexander is Sport-Active alleen begonnen en Emily is er toen bijgekomen als mede-eigenaar. Zij hebben het toen met zijn tweeën gedaan. Op het moment dat het helemaal mis ging – met reizen annuleren en de rare brief op Facebook (een heftige tekst waarin Hulleman aangaf het allemaal niet meer aan te kunnen en waarbij veel mensen bij het lezen dachten dat Hulleman een einde aan zijn leven zou maken, red) – was dat voor Emily de druppel. Dat lag overigens ook zeker aan haar. Ze is gestopt en het is toen van vof naar bv gegaan.” Zo werd het althans gecommuniceerd: ,,Maar als je nu een uittreksel opvraagt bij de KvK, staan zij daar nog steeds als vof geregistreerd, met zowel Emily als Alexander als eigenaar.” Dit zou betekenen dat – anders dan veel mensen denken – Hulleman nog altijd privé aansprakelijk is met zijn bedrijf.

(tekst gaat verder onder foto)

De website van Sport-Active waarop wordt vermeld dat zij een bv zouden zijn. (Foto: 3athlon.nl)

‘Zo’n bedrag mis ik wel’ 
Van Beek probeert via een advocaat alsnog grip te krijgen op het bedrag dat Hulleman hem verschuldigd is: ,,Ik ben nog bezig om met een advocaat te kijken wat slim is om te doen: om er tijd en energie in te steken of het zo te laten. Het gaat om een best wel groot bedrag. Op jaarbasis hield ik er wel rekening mee. Zo’n bedrag mis ik wel.”

,,Het rare is: zoveel mensen boeken bij hem en de reizen gaan niet door, maar ze krijgen het geld niet terug. Alleen hij boekt verder ook niets, hij betaalt geen rekeningen. Dus wat hij met het geld doet? Ik snap er niks van”, verklaart Van Beek verwonderd.

Appen, bellen, mailen en aangetekende brieven 
Ondanks alles spreekt Van Beek ook positief over Hulleman: ,,Ik vind Alexander een hele leuke gast, maar zoals nu: ik probeer al maanden contact te krijgen, te appen, te bellen, te mailen, ik heb aangetekende brieven gestuurd, maar die neemt hij gewoon niet aan. Begin augustus heb ik contact gehad met Emily; die zegt dan: ‘we gaan het vandaag regelen’. Maar daarna is het weer stil. Dat je dingen fout doet is niet zo erg, maar dat je nergens meer op reageert en ondertussen op Facebook wél verhaaltjes post, het overal deelt en roept ‘boek bij mij je reis’, dat stoort heel erg.”

Zoveel leugens
,,Ik weet dat ik eigenlijk mijn geld nooit ga krijgen en ik vind het echt heel erg dat hij andere mensen nog steeds laat boeken en zo door gaat met alles”, reageert Van Beek als we hem vragen naar de motivatie voor het delen van zijn verhaal. ,,Hij roept dat hij op volgende kampen trainers heeft, maar die heeft hij volgens mij niet eens. Er worden zoveel leugens verteld. Het is gewoon niet netjes. Voor sommige mensen is het de enige vakantie in het jaar. Dat beseft hij zich denk ik niet.”

We hebben gisteren contact gehad met Alexander Hulleman en medewerker Martine Stam. Er wordt aangegeven dat er geen behoefte is om te reageren: op een later tijdstip zou er een ‘eigen verhaal’ naar buiten worden gebracht. De aflevering van Opgelicht?! is hier terug te zien.