Het weer is er op het moment niet echt naar, maar wij hebben goede hoop dat de zon binnenkort weer tevoorschijn komt; en zo ook de barbecue. En terwijl de meeste mensen zich dan vooral bezig houden met het vlees, is het toetje toch ook wel een hoogtepunt. Zeker met deze lekkere en gezonde ideeën van onze collega’s van 3athlon.be. De fruitmand als basis en een lepel vanillekwark of kokosyoghurt in plaats van vanille-ijs. Al mag dat laatste natuurlijk ook, met al dat trainen is dat er toch zo weer vanaf!

(tekst gaat verder onder foto)

Gegrilde perzik. (Foto: Food for Athletes)

De voorbereidingen

  1. Zorg dat het rooster goed schoon is. Appel in combinatie met vleesmarinade is waarschijnlijk geen aanrader.
  2. Snijd het fruit in grote stukken. Groot genoeg zodat deze niet door het rooster heen vallen.
  3. Wacht met het snijden van het fruit tot vlak voor het grillen om te voorkomen dat het bruin wordt of uitdroogt.
  4. Het fruit hoeft niet geschild te worden, het schilletje zorgt namelijk ook dat het makkelijker één geheel blijft.
  5. De barbecue moet nog warm zijn, maar niet gloeiend heet. Zacht smeulende kolen zijn al voldoende.
  6. Ook zonder suiker zal het fruit zoet genoeg zijn. Dus voeg dit niet onnodig toe.

Enkele voorbeelden:
Ananas
Snijd de ananas in plakken van ongeveer twee centimeter en grill deze vervolgens goudbruin aan beide kanten. Serveer het met kokosyoghurt en wat blaadjes munt.

Aardbeien
Verwarm deze in een papillot op de barbecue om het sap te behouden. Gebruik een beetje kaneel en geraspte citroenschil voor extra smaak. Serveer eventueel met vanilleyoghurt.

Perziken en nectarines
Niet enkel als dessert, maar ook als side-dish zijn steenvruchten heerlijk. Halveer en ontpit de vruchten alvorens ze te grillen. Gril de perzik of nectarine ongeveer vijf minuten per kant en breng op smaak met versgemalen peper.

Appels
Gegrilde appels worden lekker zacht en krijgen een heerlijke zoete smaak. Maak het af met een snufje kaneel.

Fruitbrochette
Eigenlijk kan je bijna al het fruit wel op de barbecue kwijt. Andere favorieten zijn: vijgen, mango en banaan. Een combinatie van alles kan natuurlijk ook!

Gegrilde ananas. (Foto: Food for Athletes)