In 1978 stortte een aantal Amerikaanse soldaten op Hawaii zich in het dolste sportavontuur dat ooit werd ondernomen. Het begon allemaal met een weddenschap. Men kon het maar niet eens worden over de vraag welke atleet de zwaarste inspanning leverde: de zwemmer, de wielrenner of de marathonloper. Daarom besloten zij een wedstrijd te organiseren waarin deze drie disciplines moesten worden afgewerkt. Een zwemwedstrijd op het parcours van de Waikiki Roughwater Swim (3,8 km), de wielerwedstrijd van Oahu (180 km) en de marathon van Honolulu (42 km). Wie deze drie wedstrijden op rij kon winnen, mocht zich terecht de Iron Man (de man van staal) noemen.

De IronMan Triathlon op Hawaii bleef een leuk onderonsje van enkele fanatiekelingen, tot de Amerikaanse media deze waanzinnige wedstrijd ontdekte en er uitvoerig over ging berichten. Overal ter wereld begon men triatlons te organiseren. Triatlon is een jonge sport, maar geen enkele andere sport heeft een zo snelle opgang gemaakt. Alle triatlonbeoefenaars beschouwen de Iron Man van Hawaii trouwens als het officieuze wereldkampioenschap.

Sinds de Olympische Spelen van Sydney (2000) is triatlon toegevoegd aan dit befaamde sportevenement. Men legt echter geen "originele" triatlon af, maar een zogenaamde Olympische afstand: 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen. Bron

(www.wikipedia.nl)