Wat een geweldige comeback voor Boris Stein, die zojuist na een lange tijd vol blessures weer racete tijdens Ironman Kalmar en meteen de winst naar zich toetrok. De Duitser is zijn niveau niet verloren en klokte dan ook een tijd van 7:49:17 bij de finish. Achter zich liet hij onder andere de Franse Denis Chevrot (+1:45), die met dank aan een machtige marathon van 2:44:06 in dit laatste onderdeel van een zesde naar een tweede plaats liep. De Deense Mathias Petersen moest in de laatste kilometers zijn tweede plaats nog afstaan en nam daardoor het brons mee naar huis (+3:14). Er stonden vandaag geen professionele dames aan de start, aangezien dit een men only pro wedstrijd was.

Snelle zwemtijden 
Al was Stein de behoorlijke windvlagen goed de baas op de fiets, tijdens het zwemmen kwam het hem nog niet bepaald aanwaaien. Zo begon hij zijn dag met een behoorlijke achterstand; pas als 24e bereikte hij zijn fiets, opkijkend tegen een gat van 5:16 minuut naar de eerste man. Deze eerste man, de Zweedse Alexander Berggren, had dan ook wel opvallend hard gezwommen. Met een tijd van 43:50 – het is wel de vraag of de afstanden vandaag voldoende waren – was het niet alleen Stein die het moest afleggen; ook de grote achtervolgende groep van negen man had 1:35 minuut langer nodig. In deze groep bevonden zich ook Petersen en Chevrot.

Van 24e naar de kop
Aanvankelijk was het Giulio Molinari die vandaag een hoofdrol leek te gaan vervullen. Hij verliet de groep en ging hard op de pedalen staan in de eerste kilometers van het fietsen. Zo maakte de Italiaan bijna twee minuten goed op Berggren in de eerste twintig kilometer. Even later zakte het tempo iets terug en nam de Braziliaanse Igor Amorelli de kop over met Petersen en Molinari in zijn wiel; wellicht niet rekening houdend met het geweld dat van achter nog hun kant op kwam. Stein begon na het zwemmen aan een grote inhaalslag en dichtte na 100 kilometer het gat. Hier liet hij het nog niet bij zitten. Zoals Duitsers dat kunnen op de fiets zette hij nog harder aan en creëerde zo flinke gaten in de gehele top tien. Met een imposante split van 4:03:08 en een gemiddelde van 44,47 km/u wisselde Stein als eerste naar het lopen. Op ruim vijf minuten achterstand volgde de Zweedse Karl-Johan Danielsson, die eveneens veel posities en tijd goed maakte op de fiets.

(tekst gaat verder onder foto)

Boris Stein fietst hard naar voren. (Foto: Facebook)

Chevrot loopt van een zesde naar tweede plek 
Met een fietstijd als deze, kon het bijna niet anders dan dat de marathon afzien werd; wellicht nog meer dan anders voor Stein. De marge die hij had opgebouwd op de fiets, bleek hij nog hard nodig te gaan hebben. Een paar goede lopers begonnen met aanzienlijk hoge tempo’s aan de afsluitende marathon. Vooral Chevrot maakte – zoals vaker – indruk tijdens het lopen; van een zesde plek en ruim tien minuten achterstand bewoog hij zich steeds verder naar voren in het veld. Genoeg om Stein in te halen werd het niet, maar Petersen, die de leider lange tijd op de hielen liep moest zijn positie wel afstaan aan de Franse Chevrot. Niemand ontnam Stein de winst, zo zegevierde hij dus na 7:49:17 aan de finishlijn in Kalmar. Chevrot verdiende met zijn snelle marathon het zilver (+1:45) en Petersen nam vandaag genoegen met brons (+3:14).