Aangezien onze hoofdredacteur pas jarig was en omdat de feestdagen er ook in sneltempo aankomen, willen we het met u graag eens over desserten hebben. Het is de typische winterse uitdaging van elke atleet om de juiste balans te vinden tussen gezond eten en niet constant nee zeggen tegen familie en vrienden wanneer er iets lekker romig wordt aangeboden. Als het dan toch moet, dan al beter gezond… En dus volgen hier een paar tips en een paar lekkere gerechten…

Tijdens de feestdagen zijn de desserten vaak een valkuil voor sporters die op hun voeding willen letten en vooral niet willen bijkomen. Daarom is het belangrijk enkele belangrijke puntjes in het achterhoofd te houden. Eet voorafgaand aan het diner al een yoghurt of tas soep, zo ga je met minder honger aan tafel. Drink voor de dessertjes een groot glas water. Vaak zijn we uitgedroogd waardoor ons lichaam dit vertaalt in drang naar zoet (energie). Gebruik magere of light producten en gebruik zoetstof of stevia. Maak kleinere porties en drink tegelmatig tijdens het eten. Gebruik kleinere glaasjes/bordjes voor de presentatie, zo lijkt het alsof je een bord vol hebt maar is de portie alsnog kleiner.

En anders kan je je altijd aan deze gezonde desserts wagen:

Amandel quinoa

Amandel-quinoa laagjes

Benodigdheden 4pers:

1 kopje ongekookte quinoa
3 kopjes amandelmelk
1 theelepel kaneel
2 appels
125g magere natuur yoghurt of soja variatie op yoghurt
Vloeibare honing

Bereiding:

Breng de amandelmelk aan de kook
Voeg de quinoa toe en verlaag het vuur, laat 15 minuten zacht doorkoken
Snij de appels in stukken
Maak laagjes met de quinoa, appels en yoghurt tot alle ingrediënten op zijn
Voeg naar smaak wat honing toe

Vanilla+explosion_450x270

Vanille explosie dessert

Benodigdheden 4pers:

200g vanille pudding (zelf bereid met magere melk en kunstmatig gezoet/ vitalinea pudding/ alpro soya pudding)
150ml alpro soya room om op te kloppen
3 eetlepels veenbessen
1 kopje hete muntthee
Amandelschilfers

Bereiding:

week de veenbessen in de hete thee
klop de room stevig op gedurende 2-4 minuten
meng de pudding met de room
verdeel over 4 potjes en werk af met de veenbessen en amandelschilfers
laat nog even opstijven in de frigo

light chocolade mousse

benodigdheden voor 4 personen:

100g pure chocolade
1 zakje klopklop  van dr oetker
125ml alpro soya room om op te kloppen

Bereiding:

Smelt de chocolade au bain-marie
Klop een zakje klopklop op samen met 6 soeplepels magere melk
Klop de soya room stevig op
Meng alle ingrediënten en laat nog even opstijven in de frigo

Tiramisu light

Benodigdheden voor 1 grote schotel:

2 blaadjes gelatine
80g light soja room
130g ricotta
120g magere vanille pudding
2 kopjes espresso
1 lepel amaretto
½ pakje lange vingers
Cancao cacao poeder (canderel)

Bereiding:

laat de room warm worden en voeg de geweekte gelatine toe
klop de ricotta en vanille pudding samen en meng vervolgens met de room en gelatine
meng de espresso en de amaretto
dop de lange vingers in de espresso en begin in de schaal met lange vingers, vervolgens de crème en opnieuw koekjes tot de schaal vol is
werk af met cancao poeder

haverkoekjes

haverkoekjes

benodigdheden voor 15-20 koekjes:

150g bloem
150g havervlokken
2 theelepels bakpoeder
2 eetlepels honing
70g gedroogde veenbessen
1 groot ei
200ml haverdrank

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C
Meng de havervlokken, bloem, bakpoeder, honing en veenbessen
Klop het ei lichtjes op en meng met de melk
Voeg beide mengsels samen
Maak koekjes en bak gedurende 15-20’

Smakelijk!