Op papier klonk het allemaal geweldig; een soort internationale opvolger van de Sailfish Night. En zeker, de Global Triathlon Awards die afgelopen weekend in Nice, Frankrijk plaatsvonden was bij vlagen ook een prima gala, maar tegelijkertijd ook lichtelijk teleurstellend.

Het was bijzonder om te zien: veel van de beste atleten ter wereld, toonaangevende organisatoren, merken én media bij elkaar, allemaal netjes in smoking of gala-jurk. De avond, in een luxe hotel in Nice dus, was dan ook een uitgelezen moment om nieuwe mensen te leren kennen, oude bekenden weer eens te zien en eventueel jezelf op de kaart te zetten. Kortom; om te netwerken.

Wat groots werd aangekondigd – alhoewel, hoeveel zagen we vooraf nu eigenlijk voorbij komen ter promotie van de Global Triathlon Awards? – viel in de praktijk voor veel van de bezoekers wellicht wat minder spectaculair uit.

Een aantal punten ter verbetering voor de mogelijk tweede editie van de Global Triathlon Awards:

– Zorg ervoor dat je de presentaties in het Engels doet. Nu werd ongeveer de helft van de presentaties in het Frans gedaan; een taal die door het merendeel van de bezoekers niet wordt gesproken. De vertalingen ontbraken vaak en als er wel werd vertaald, werd dat kort en heel summier gedaan.

– Houd het publiek stil tijdens de presentaties. Door het format – waarbij er tijdens de presentaties werd gedineerd – was er eigenlijk veel te weinig aandacht voor de mensen die op het podium stonden en in de spotlight werden gezet. Zo gebeurde het dat onder andere atleten als Cassandre Beaugrand, Vincent Luis en Gustav Iden speeches hielden, terwijl er eigenlijk nauwelijks aandacht vanuit de zaal was.

– Geef de winnaars van de awards iets meer tijd en mogelijkheid om zichzelf te presenteren. Een aantal producten werd bijvoorbeeld benoemd tot product van het jaar, maar in de zaal was het soms onduidelijk wat die producten nu eigenlijk precies waren.

– Breng vooraf iets meer logica aan in de nominaties. Er was sowieso al veel kritiek op de lijst aan genomineerden. Chelsea Sodaro, afgelopen jaar Wereldkampioen op Kona geworden maar al jaren actief binnen de triathlonwereld, de dertig jaar al ruim gepasseerd en winnares van meerdere wedstrijden uitroepen tot Rookie of the Year is bijvoorbeeld enigszins opmerkelijk.

– Zorg voor een toffe afterparty. Na de Awards verlieten de meeste gasten het gala – of trokken zich terug naar rustigere plekken om nog even na te praten – maar dat zorgde voor een sneu aangezicht in de feestruimte. Gustav Iden probeerde het nog even als DJ en Taylor Spivey en Ashleigh Gentle deden een klein dansje op het podium, maar dat duurde niet langer dan een paar minuten voor het feest een stille dood stierf.