Het is heerlijk weer en dat betekent dat het verleidelijk is om lekker het buitenwater op te zoeken voor je zwemtrainingen. Zwemmen in chloor kan de hele winter nog, dus waarom zou je niet af en toe je wetsuit aantrekken – al kan het natuurlijk ook gewoon zonder – en in de natuur zwemmen. We zetten een paar tips op een rij om goed voorbereid te water te gaan. Zeker voor de beginnende zwemmer/triatleet handig!

Felgekleurde badmuts en zwemboei

Zorg dat je goed zichtbaar bent in het water, bijvoorbeeld door een felgekleurde badmuts op te zetten en een zwemboei mee te nemen. Dat laatste werkt ook meteen als ‘lifesaver’, mocht je kramp hebben en iets vast willen grijpen. Ook handig: je kunt in veel van deze boeien je telefoon en autosleutels opbergen.

Ga niet alleen

Ook is het belangrijk om te zorgen dat iemand je in de gaten houdt tijdens je open water zwemtrainingen. Het beste is dat iemand met je meezwemt, maar ook vanaf de kant kun je iemand vragen een oogje in het zeil te houden.

Oefen je open water techniek

Eén van de lastigste dingen aan zwemmen in buitenwater is het oriënteren. Terwijl het tijdens een training natuurlijk niet zoveel uitmaakt of je de meest gunstige lijn volgt, is het toch slim om je te oriënteren op een bepaald punt – bijvoorbeeld een boom of een gebouw – en recht te zwemmen. Zo dwing je jezelf om tijdens het zwemmen om je heen te blijven kijken, net zoals dat in een wedstrijd zal moeten. Als je om de acht tot twaalf slagen een blik vooruit werpt, zou dat voldoende moeten zijn om je goed te kunnen oriënteren.

Uithoudingsvermogen

Terwijl je in een zwembad altijd een rustmoment hebt tijdens een keerpunt, is dat in het open water niet het geval. Al zou je natuurlijk iedere paar honderd meter kunnen rusten, kan het ook goed zijn om alvast langere stukken aaneengesloten te zwemmen en daarmee je duurvermogen optimaal te trainen voor een wedstrijd.

Zet je verstand op ‘nul’

Sommige triatleten hebben het er tijdens het zwemmen toch lastig mee: nergens aan denken. Koud water, vissen en andere dieren of angst voor kramp: het zijn allerlei zaken die door het hoofd kunnen schieten. Probeer dat te voorkomen, maak je niet druk en richt je gewoon op het zwemmen, je techniek en je ademhaling. Dat zal je zwemtocht een heel stuk aangenamer (en makkelijker) maken.