Nice stond gisteren in het teken van de Ironman 70.3. Bij de pro’s zagen we geen Nederlandse deelnemers, maar in de Age Group categorieën werden daarentegen een aantal goede prestaties neergezet.

Pim Veeger stond op het podium bij de Age Group 55-59. Als twaalfde van zijn Age Group kwam hij uit het water en op de fiets kon hij al snel naar voren opschuiven. Daar reed hij zelfs nog een tijd op de eerste plaats, totdat hij door de Franse Jean-Marie Garcia werd ingehaald. De tweede positie kon hij echter vasthouden tot het eind en na 5:20:04 bereikte Veeger dan ook de eindstreep. René van Ravenzwaaij werd in dezelfde categorie 12e in een tijd van 5:35:47. Herman van der Waal klokte een eindtijd van 5:43:27 en dat bracht hem tot een 18e plaats.

In de Age Group 60-64 was het Klaas de Leth die de beste prestatie neerzette. Na het zwemonderdeel was het echter Henk van Pelt die als tweede in deze categorie het water verliet, gevolgd door De Leth op anderhalve minuut achterstand. De Leth kwam als vierde van zijn fiets af, Van Pelt als zesde. Tijdens het looponderdeel liepen de twee mannen lange tijd bij elkaar in de buurt, maar uiteindelijk was het De Leth die naar de derde plaats kon lopen in een tijd van 5:41:35. Van Pelt eindigde met zijn tijd van 5:54:33 op een zesde plaats.

Marijke Zeekant won in de Age Group 60-64. In deze leeftijdscategorie gingen slechts twee atletes van start en Zeekant zette haar concurrente al direct op grote achterstand. Die werd gedurende de wedstrijd groter en groter tot Zeekant uiteindelijk de winst pakte met een voorsprong van meer dan 27 minuten. Ze finishte in een tijd van 6:06:58.

In de Age Group 40-44 eindigde Arenda Grimberg op een 11e plaats. Na het zwemonderdeel lag ze in negende positie en tijdens het fietsen schoof ze op naar een vijfde plaats. Bij het looponderdeel lukte het haar niet die positie vast te houden en uiteindelijk finishte ze net buiten de top 10 in een tijd van 5:54:03.

Edith Koole werd achtste in de Age Group 45-49. Een goede start zorgde ervoor dat ze als vijfde het water verliet. Tijdens het fietsen moest ze twee plaatsen toegeven en ook tijdens het looponderdeel werd ze door één atlete ingehaald. Desondanks finishte ze in een achtste positie na 6:03:40.

Rudy von Berg en Manon Genet winnen bij pro’s
De wedstrijd bij de pro’s werd gewonnen door Rudy von Berg, een Amerikaanse atleet met Belgische roots. Hij finishte in een tijd van 4:09:50. Von Berg meldde zich direct vooraan in de wedstrijd en ging er op de fiets vandoor. Zijn uitstekende halve marathon, die hij met een gemiddelde van 3:44 per kilometer volbracht, gaf de andere atleten geen ruimte om de achterstand goed te maken. De grote favoriet voor de winst, de Belgische Frederik van Lierde, moest genoegen nemen met een tweede plaats in 4:15:24. Markant detail: vlak voor de race werden de hardloopschoenen van Van Lierde gestolen. Hij vond gelukkig snel iemand met dezelfde maat en hetzelfde merk schoenen waarvan hij de schoenen kon lenen. Derde werd de Italiaanse Giulio Molinari in 4:16:06.

Bij de dames was de Franse Manon Genet de snelste met een eindtijd van 4:46:29. Na het zwemmen pakte zij de leiding en die hield zij nagenoeg de hele wedstrijd vast. De Zwitserse Nina Derron en Franse Jeanne Collonge zaten haar continu op de hielen, maar konden Genet niet van de winst afhouden. Derron werd tweede in 4:50:12, Collonge eindigde op de derde plaats in 4:55:10.