Na een meer dan geweldige en zelfs historische Paralympische Spelen in Parijs, waar hij net als in Tokyo de triple pakte door zowel de Paralympische Triathlon, Paralympische tijdrit en Paralympische wegrit won, heeft Jetze Plat vandaag niet voor een vierde keer kunnen pieken. Tijdens de Paralympische marathon, toch al zijn meest onzekere onderdeel, kwam hij er met een negende plaats eigenlijk niet aan te pas en finishte hij ver van het podium.

Op voorhand was al duidelijk dat Plat het meest onzeker was over de Paralympische marathon; hij begon vrij recent met het voor hem nieuwe onderdeel omdat hij toe was aan nieuwe prikkels. Een paar keer eerder boekte hij al enige successen bij stadsmarathons, maar winnen deed hij nog niet en ook vandaag werd hij logischerwijs niet als favoriet gezien. Achteraf gezien is dat terecht, want Plat maakte geen moment serieuze aanspraak op een podiumplaats. Sterker nog, van de dertien deelnemers eindige Plat met een negende plaats op grote achterstand en ver in het achterveld.

De wedstrijd werd met grote overmacht gewonnen door favoriet Marcel Hug, die na 1:27:39 finishte. De Zwitser bleef onder andere de Chinees Hua Jin (1:31:19) en Japanner Tomoki Suzuki (1:31:23) voor. Plat werd dus negende in 1:39:47.