Het is een dag om nooit te vergeten voor Niek Heldoorn: de atleet sleepte zojuist vol overtuiging de winst binnen tijdens de Embrunman. Heldoorn noteerde een tijd van 9:30 uur op deze extreme Long Distance, die tijdens het fietsten wordt gekenmerkt door de beklimming van de Col d’Izuard (2360 meter hoog). Heldoorn bleef onder andere de Amerikaanse Kennett Peterson (+0:41) en de Kroatische Andrej Vistica (+2:58) voor.

Al na het zwemonderdeel bevond Heldoorn zich helemaal voorin de race, want met een zwemtijd van 49:36 minuut mocht hij als eerste richting zijn fiets. Tijdens de beklimming naar de top van de Col d’Izoard moest Heldoorn het enigszins afleggen tegen de getrainde klimmers. Met een klimsnelheid van 16,4 kilometer per uur, zette hij de vijfde snelste klimtijd op zijn naam.

Heldoorn vervolgde het fietsonderdeel sterk, haalde de atleet die hem op de klim voorbij kwam terug in, en hing uiteindelijk als eerste zijn fiets terug in de rekken. Deze positie wist hij dankzij een goede marathon te handhaven. Heldoorn mocht na een marathon van 2:52 uur het lint boven zijn hoofd tillen als winnaar. Peterson bleef constant op ongeveer drie minuten afstand van Heldoorn lopen, maar in de slotfase kwam hij opeens angstaanjagend dichtbij. Uiteindelijk finishte hij 41 seconden na Heldoorn als tweede, terwijl Vistica het podium compleet maakte.