Waar Els Visser en Diede Diederiks kraakten en piepten en uiteindelijk zelfs uitstapten, beleefde Lotte Wilms vandaag een spectaculaire dag bij het WK Ironman in Nice. Na een ijzersterke race, waarin ze zich voortdurend van voren liet zien, finishte ze zojuist achtste. De wedstrijd bleek een heus slagveld met enorme verschillen, waar tegelijkertijd één vrouw bovenuit stak: Laura Philipp. De Duitse topatlete pakte met overmacht haar eerste wereldtitel Ironman.

Op de finishlijn zat er meer dan drie kwartier tussen de top tien, wat meer dan genoeg zegt over de zwaarte van de race. Er ging in ieder geval een prachtige strijd aan vooraf, die al meteen in het water begon. Al vrij vroeg ontstond, vooral dankzij een hoog tempo van de Spaanse Marta Sanchez, een mooie kopgroep met onder andere Fenella Langridge, Rebecca Clarke, Lauren Brandon, Rachel Zilinskas, Hannah Berry en ook Wilms.

Opvallend genoeg bleef een zeer sterk zwemmende Anne Haug de eerste 1900 meter ook bij de snelste vrouwen, maar in de tweede helft moest zij toch een gaatje laten. Eenmaal in T1 bleken overigens Kat Matthews, Julie Iemmolo, Marjolaine Pierré en Chelsea Sodaro ook vlakbij de kopgroep te zitten. Deze vrouwen zaten allemaal binnen 45 seconden van elkaar, maar daarna waren de verschillen groot. India Lee liet bijvoorbeeld drie minuten op zich wachten, terwijl Anne Haug en Laura Philipp als veertiende en zeventiende uit het water kwamen, met uiteindelijk vier minuten achterstand op de koploopsters. Diederiks kwam als 29e uit het water (+8:29), terwijl Visser als 36e volgde en toen al een achterstand van bijna tien minuten had. De eerste teleurstelling voor de twee Nederlandse vrouwen was daarmee een feit.

Anne Haug stapt vroeg uit

Op de fiets was het vervolgens Marjolaine Pierré die in de aanval ging: de Franse topatlete, slechts 24 jaar oud, reed de sterren van de hemel voor eigen publiek en zag haar voorsprong in de eerste dertig kilometer, waarbij veel werd geklommen, oplopen tot 2:37 minuut op Matthews, Sanchez, Langridge, Brandon, Berry en Clarke. Sodaro en Julie Iemmolo volgden op iets meer dan vier minuten, terwijl Wilms wat verder terugzakte, haar eigen plan volgde en als tiende doorkwam op 5:08 minuut achterstand. Grootste afwezige was Anne Haug, die al in de eerste kilometers van het fietsen lek reed, haar band niet gemaakt kreeg en uitstapte.

In de kilometers die volgden, werd de voorsprong van Pierré steeds wat groter, terwijl er achter haar van alles gebeurde. Meest in het oog sprong in ieder geval de enorme inhaalslag die Philipp maakte, want na 53 kilometer lag zij nog maar 3:23 minuut achter de koploopster en daarmee op een derde positie. Niet veel later zou ze ook Matthews inhalen, de tweede plaats overnemen en naar voren in de wedstrijd rijden. Het was overigens dezelfde fase waarin Visser en Diederiks af en toe wat posities wonnen, maar wel veel tijd verloren, terwijl Wilms zich juist steeds steviger binnen de top tien vestigde en zelfs weer tijd terugwon ten opzichte van de snelste vrouwen.

Philipp en Matthews stelen de show, Wilms ontzettend sterk

Halverwege het fietsonderdeel – en met de zwaarste kilometers achter de rug – gingen Philipp, Pierré en Matthews met z’n drieën aan de leiding, nadat ze even daarvoor waren samengekomen. Wilms bleef ijzersterk rijden, lag toen vierde en gaf slechts vier minuten toe op het leidende trio. Vooraan wisselden Philipp en Matthews elkaar regelmatig af, terwijl Pierré haar twee concurrentes juist moet laten gaan. Opvallend detail: Philipp nam steeds de leiding tijdens het klimwerk, terwijl Matthews juist het verschil maakte in de technische en lastige afdalingen. Toch kwamen de twee vrouwen, tot aan T2, niet meer bij elkaar weg.

Zinderende start van de marathon, Diederiks en Visser stappen op grote achterstand uit

Philipp en Matthews begonnen dan ook tegelijkertijd aan de marathon en hadden hun voorsprong op Pierré toen al uitgebouwd tot 5:43 minuut. Chelsea Sodaro volgde als vierde in de wisselzone en keek tegen een achterstand van 9:48 minuut aan. Nadat ook Marta Sanchez de wisselzone betrad, was het Lotte Wilms die als zesde aan de marathon begon; dat gebeurde wel op flinke achterstand (+17:00). Visser en Diederiks hadden het veel lastiger, want lagen zestiende en 27e op respectievelijk 27:01 minuut en 38:21 minuut achterstand. Beide dames zouden ongeveer halverwege de marathon, nadat hun achterstand nog veel groter was geworden, uitstappen.

Dat gold niet voor Wilms, al waren de meeste ogen gericht op de aanvankelijk bloedspannende battle tussen Philipp en Matthews. Ruim tien kilometer bleven ze zij aan zij lopen, maar dat was meteen ook het moment dat Philipp een aanval plaatste, bij Matthews wegliep en haar voorsprong zag groeien. Het was ongeveer hetzelfde moment waarop Sodaro haar achterstand op Pierré goedmaakte en de derde plaats in de wedstrijd overnam, waarmee het podium haar definitieve vorm al relatief vroeg in de wedstrijd aan begon te nemen.

Slotfase blijkt slagveld, Wilms handhaaft

Toch gebeurde er in de slotkilometers nog van alles; Matthews stond meerdere keren stil langs het parcours met kramp, Sodaro’s tempo zakte drastisch, maar het meest indrukwekkend was toch Philipp die nergens instortte en naar een spectaculaire overwinning liep. Ze won de race in 8:45:15. Ondanks het wandelen verzilverde Kat Matthews haar tweede plaats in een tijd van 8:53:20 en Sodaro werd derde in 9:04:34.

Lotte Wilms kraakte nergens, bleef heel steady lopen en finishte op een prachtige achtste plaats in 9:23:28.