Op 4 maart vloog Marije Dankelman nietsvermoedend richting het Zuiden voor een mooie trainingsstage in de zon. Het snel escaleren van de situatie rondom het coronavirus – met name in Spanje – gooide echter al snel roet in het eten. Nadat Dankelman enkele dagen rondom Punta Umbria verbleef, waar de Nederlandse duathlon selectie zich voor het EK Duathlon bevond, vertrok een deel van de groep naar Mallorca om zich daar bij atleten van de nationale en regionale trainingscentra te voegen. Lang genieten van het Spaanse eiland kon Dankelman niet, want al snel ontstond er onrust: ,,Aan het eind van de (tweede, red.) dag kregen we te horen dat het hotel waar we verbleven de volgende dag om twaalf uur dicht zou gaan. We konden onze spullen dus weer inpakken.” Dit bleek slechts het begin van een paar chaotische dagen in Spanje, waarbij het nieuws met het uur leek te veranderen.

De dag na dit onhandige nieuws vertrok de groep in de ochtend voor een lange duurrit, terwijl de begeleiding hun spullen verhuisde naar het nieuwe onderkomen. Het mocht dan wel voor wat gedoe zorgen, de atleten genoten daarna wel van een upgrade: ,,Hier verbleven we vorig jaar ook. Het hotel heeft een 25 meter bad in de tuin, dus de meesten vonden het niet erg om te verhuizen. We hadden verwacht dat we hier de trainingsstage af konden maken.” Maar lang genieten van de luxe konden de atleten niet. ,,Die middag pakte ik mijn spullen weer uit en in de avond kregen we het vervelende nieuws te horen dat Spanje op slot ging.”

‘Nu kan het nog’
Vanaf maandagochtend 08:00 zouden de atleten het hotel niet meer mogen verlaten. ,,De groep is echt geschrokken van het nieuws. Nog snel maakten we een planning om de zondag zoveel mogelijk te trainen onder het motto ‘nu kan het nog’.” Terwijl iedereen na een lange dag in het zadel zijn bed in dook werkte de begeleiding er hard aan om iedereen zo snel en veilig mogelijk terug naar Nederland te krijgen, vertelt Dankelman dankbaar.

Lockdown: ‘Is dit een grap? Hoezo zo snel?’
De zogenaamde lockdown volgde echter sneller dan verwacht en zondagochtend bevond heel Spanje zich ­­– een dag eerder dan aangekondigd – al binnenshuis. ,,Dat kwam hard aan. Eigenlijk konden we het niet geloven. Is dit een grap? Hoezo zo snel?”, aldus de verbaasde Dankelman. Met een zwembad in de tuin was zwemmen hun enige optie. Het programma werd voor de zoveelste keer omgegooid en ingevuld met een dubbele zwemtraining. ,,In de ochtend een lange duurtraining en in de middag een intervaltraining”, legt Dankelman uit. ,,Tussendoor kwamen we bij elkaar om over de situatie te praten. Vooral de onzekerheid maakt het eng. De eerstkomende vluchten zitten vol en het is een karwei om iedereen met bagage op een vlucht te krijgen. Luchtvaartmaatschappijen zijn bijna niet bereikbaar. Toch doet de staff er alles aan om ons gerust te stellen en ze laten duidelijk weten dat ze er voor ons zijn.”

Politie op de stoep
Met de tweede zwemtraining van de dag nog altijd in het vooruitzicht verscheen de politie op de stoep. Ook het zwembad moest sluiten: ,,We hoorden dat de politie langs was geweest en dat het hotel verplicht is om te handelen. Na de zwemtraining werd er een brief onder onze hotelkamerdeur geschoven waarin stond dat we niet meer van de kamer af mogen. Alleen voor het ontbijt, lunch en diner.” Gelukkig zullen de atleten als het goed is niet lang opgesloten zitten in Spanje. ,,We kunnen in groepjes naar huis. Ik ben ingedeeld in de laatste groep en hoop woensdag naar huis te mogen, verklaart Dankelman. ,,Ik kan zeggen dat ik echt opgelucht ben als ik woensdag weer op Nederlandse bodem sta.”

Toen de atleten nog wel de deur uit mochten. (Foto: Aangeleverd)