Ze is al de grootverdiener binnen de PTO-races – ze racete al ruim vierhonderdduizend dollar bij elkaar – en na vandaag mag ze nog ‘wat’ bijschrijven op haar rekening: Ashleigh Gentle won na een indrukwekkende race de PTO Asian Open in Singapore. Een echt spannende battle werd het niet; niet alleen vanwege de overmacht van Gentle, maar ook door opvallende mechanische pech voor Anne Haug. Nederlands succes was er helaas niet; Lotte Wilms kwam al snel op grote achterstand te rijden en stapte uit. Ook Visser kwam er vandaag niet aan te pas en finishte op bijna 35 minuten achterstand.

Al meteen tijdens het zwemmen gebeurde iets waar eigenlijk weinig triathlonfans rekening mee hadden gehouden: aanvankelijk was het nog wel Lucy Charles-Barclay die het veld aanvoerde, maar halverwege de swim nam de Spaanse Sara Perez Sala de leiding over en dat hield ze ook vol tot de 2 kilometer in het water erop zaten. Perez Sala mocht na 26:32 minuut richting haar fiets en werd toen op de voet gevolgd door Charles-Barclay, die in het water dus wel wat energie had kunnen sparen door lekker achter de Spaanse te blijven. Nadat Rebecca Clarke als derde aan land kwam – op 54 seconden achter de twee koploopsters – volgde na 1:45 minuut een grote groep met Lotte Wilms, Fenella Langridge, Ellie Salthouse, Ashleigh Gentle, Chelsea Sodaro, Sarah True, Radka Kahlefeldt en Imogen Simmonds. Daar weer achter volgde één van de grootste favorieten, Anne Haug, met een achterstand van 2:29 minuut. Els Visser kwam als achttiende uit het water en lag toen 5:06 minuut achter.

Op de fiets werd het veld al snel uit elkaar gereden, maar Charles – vrijwel de hele tijd aan de leiding – en Perez Sala bleven bij elkaar. Daarachter was vooral het sterke fietswerk van Anne Haug indrukwekkend; al binnen twintig kilometer was ze opgerukt naar een vierde plaats en was haar achterstand al teruggelopen tot 1:19 minuut. Op dat moment lag alleen Gentle nog voor haar, die dus op een derde positie reed en 54 seconden achter het leidende duo reed. Het fietsparcours in Singapore loog er overigens niet om; er werden acht rondes van tien kilometer gereden en daarbij werden er korte, maar steile klimmetjes bedwongen, met percentages die soms opliepen tot ruim tien procent. Blijkbaar was dat vandaag teveel van het goede voor Wilms, want de Nederlandse was al vroeg in de race teruggezakt naar een zestiende plaats en daarbij keek ze tegen een achterstand van meer dan vier minuten aan. Niet veel later zou Wilms tijdens het fietsonderdeel uitstappen. Ook Visser verloor op de fiets tijd – zij het minder dan Wilms – ten opzichte van de koplopers: na twintig kilometer was haar achterstand opgelopen tot ruim zes minuten, goed voor een negentiende en voorlaatste plaats.

Ondertussen bleef Gentle bijzonder sterk rijden en langzaam maar zeker kwam de Australische atlete dichterbij Charles-Barclay en Perez Sala. Met nog 47 kilometer te gaan was het zover en ging Gentle er zonder na te denken overheen. Dat ging zo hard, dat Charles-Barclay en Perez Sala niet eens de kans hadden om aan te sluiten en binnen een paar kilometer liep de voorsprong van Gentle op tot al een halve minuut. Die inspanning van Gentle kwam op een vervelend moment voor Simmonds; de Zwitserse fietste goed, was bezig met een inhaalrace en lag al vijfde op nog maar 50 seconden achterstand, maar door het tempo van Gentle begon ze toch weer tijd te verliezen. Ook voor Haug ging het daardoor minder makkelijk om naar voren te rijden; met nog dertig kilometer te gaan sloot de Duitse aan bij Charles-Barclay en Perez Sala, maar was haar achterstand op de koploopster nog wel bijna veertig seconden.

Materiaalpech voor Haug

Met nog tien kilometer op de fiets te gaan, vond er een klein drama – in ieder geval voor de hoofdrolspeelster zelf – plaats: Haug kreeg te maken met mechanische pech. Wat er precies gebeurde is onduidelijk, maar een lang, plastic lint kwam tussen de ketting en het wiel van haar fiets te zitten, waardoor ze af moest stappen en zeker twee, misschien zelfs drie minuten bezig was om het lint weer los te krijgen. Ondanks de stress was Haug slim genoeg om het lint, toen het eindelijk los was gekomen, niet weg te gooien – bang voor een penalty wegens littering – maar in haar trisuit op te bergen. Het voorval betekende wel dat Haug dus veel tijd verloor en terugzakte naar een vijfde positie.

Tekst gaat verder onder video

Voor Gentle kwam het niet per se heel ongelegen, al bleek eenmaal terug in T2 dat Simmonds toch weer aan een geweldige inhaalslag was begonnen. De Zwitserse kwam als tweede terug in de wisselzone en had nog maar 45 seconden achterstand op Gentle. Charles-Barclay volgde als derde op 1:08 minuut, terwijl Perez-Sala een moeizaam slot van het fietsonderdeel beleefde: ze lag nog wel vierde, maar had bijna twee minuten achterstand op Gentle. Haug volgde als vijfde op 2:39 minuut en was dus zeker niet kansloos voor een podiumfinish of zelfs overwinning. Visser kwam T2 als zeventiende binnen en had een toen een achterstand van bijna twaalf minuten.

Haug rukt op, Gentle onnavolgbaar

Na de eerste van drie gelopen rondes bleek al wel dat er vandaag geen maat op Gentle stond; ze liep hard uit op Charles-Barclay (+2:19), Simmonds (+2:35) en ook Haug slaagde er niet in om dichterbij te komen. Haug leek sowieso niet lekker in de wedstrijd te zitten en maakte ook al een slordige fout bij een aid station, waar ze drinken miste en even terug moest om alsnog wat te pakken.

Toch gaf Haug niet op en niet veel later haalde ze eerst Simmonds en daarna ook Charles-Barclay in. Alsof ze stilstonden ging Haug aan ze voorbij, daarmee beslag leggend op de tweede plaats. Ondertussen ontstond er nog een spannend duel om het brons, maar duidelijk was al wel dat Gentle zou winnen en Haug het zilver zou claimen. Simmonds liep ondertussen weg bij Charles-Barclay, die niet veel later ook ingehaald zou worden door een sterk lopende Chelsea Sodaro. Voor de Ironman-wereldkampioene was het toen nog niet klaar, want in de laatste kilometers haalde ze ook Simmonds in, om daarmee het brons veilig te stellen.

Gentle won de race in in 3:41:16. Haug werd tweede in 3:43:32 en Sodaro derde in 3:46:10. Simmonds en Charles-Barclay werden vierde en vijfde. Els Visser werd zeventiende in 4:15:31.