Op voorhand was het onduidelijk wat ‘we’ vanavond mochten verwachten van Els Visser: de Nederlandse maakt momenteel haar debuut op Kona en gaf direct al te kennen dát als haar grootste overwinning te zien. Ze was vooral benieuwd hoe ze het zou doen in ‘een sterk deelnemersveld als dit’. Tot nu toe gaat het haar bijzonder goed af: na een wat matig zwemonderdeel is Visser bezig aan een ijzersterk fietsonderdeel en heeft ze zich opgewerkt tot een vijftiende plaats.

Het zwemmen ging dus moeizaam: na een tijd van 1:02:44 kwam Visser als 32e uit het water. Ter vergelijking: snelste zwemster Lucy Charles had slechts 49:02 minuut nodig voor haar 3.8 kilometer in het water. Daarmee bevond Visser zich dus niet op de meest ideale positie en was haar achterstand al behoorlijk groot.

Op de fiets begon Visser echter aan een enorme inhaalslag. In de eerste negentig kilometer fietste ze zich van een 32e naar een 15e positie, waarbij ze slechts een minuutje verloor op Charles, maar wel tijd goedmaakte op bijvoorbeeld titelverdediger Daniela Ryf. Momenteel zitten alle favorieten in het tweede gedeelte van het fietsonderdeel. Daarna volgt nog de afsluitende marathon.