Iedereen heeft het wel eens gehoord: ,,Hardlopen maakt je knieën kapot!” Dit wordt vaak en overtuigend geroepen en het lijkt wel of we allemaal iemand kennen die zijn knieën kapot heeft gelopen. ,,Lekker gezond dat sporten”, wordt er dan aan toegevoegd, ,,je verslijt je knieën met dat hardlopen, straks kan je niet eens meer wandelen.” Maar is dit wel waar?

Onderzoekers van de University of Southern Denmark publiceerden een meta-analyse in het British Journal of Sports Medicine waarin ze namelijk tot een heel andere conclusie kwamen: er is geen bewijs dat hardlopen slecht is voor je knieën. Een meta-analyse is een literatuuronderzoek waarbij volgens bepaalde criteria alle onderzoeken naar een bepaald onderwerp naast elkaar worden gelegd. Vervolgens worden de uitkomsten van al deze onderzoeken gewogen, vergeleken en daaruit wordt een conclusie getrokken. Een meta-analyse wordt gezien als het sterkste wetenschappelijk bewijs op gebied van een bepaald onderwerp.

Het doel van Alessio Bricca van de University of Southern Denmark was om deze ‘barrière om te sporten’ op te heffen. Bricca bevestigt met zijn onderzoek wat biomechanici al langer beweren: er is simpelweg geen bewijs dat hardlopen het kraakbeen van het kniegewricht verslijt. In een studie uit 2017 werd eveneens geen grotere prevalentie van knie artrose onder hardlopers gevonden. Sterker nog, hardlopen zou de knieën zelfs beschermen tegen artrose volgens een recent onderzoek.

De mythe dat hardlopen de knieën verslijt blijkt echter hardnekkig: hoe kan het dat deze blijft bestaan? Meestal wordt achterhaald onderzoek aangehaald. In de eerste onderzoeken naar het onderwerp werd wel een verband tussen hardlopen en knie artrose gevonden, maar hierbij werd naar een kleine groep elite marathon lopers met een extreem hoge trainingsbelasting gekeken en dus niet naar de gemiddelde recreatieve loper. De resultaten van die vroegere studies werden door de media regelmatig totaal verkeerd geïnterpreteerd.

Dit betekent natuurlijk niet dat je geen knieklachten kunt ontwikkelen tijdens het lopen. Gelukkig zijn deze meestal van tijdelijke aard en kunnen ze vaak verholpen worden door de trainingsbelasting langzaam op te bouwen. Dit geldt helaas niet voor iedereen, er zullen altijd uitzonderingen zijn die helaas ondanks, of juist dankzij, het hardlopen knieklachten hebben opgelopen.

Dit artikel is dan ook in geen enkel geval vervanging van een medisch consult. In geval van knieklachten of andere pijnklachten raadt 3athlon.nl een consult bij huisarts of fysiotherapeut aan.