Het was een pijnlijke gewaarwording zondag, toen Sarah True op slechts een paar honderd meter afstand van de finish van Ironman Frankfurt bezweek onder de hitte. Dat terwijl True juist zo overtuigend op weg was naar het juichende stadion en de winst. Onderstaande beelden – die overigens als schrokkend kunnen worden ervaren – laten zien hoe de Amerikaanse uiteindelijk werd opgevangen door een oplettende mede-atleet. Overigens duurde het nog opvallend lang voor iemand van de organisatie de zwalkende True te hulp schoot. In dit artikel delen we een paar tips om een ‘heatstroke’ te herkennen en voorkomen.
(tekst gaat verder onder video)
Herken en behandel een heatstroke
Bij een heatstroke is de lichaamstemperatuur dusdanig gestegen dat deze boven de 40°C uitkomt. Als dit gebeurt en er niet adequaat wordt gehandeld, kan dit onherstelbare schade aan weefsels en organen aanbrengen of zelfs dodelijk zijn.
Door de hoge lichaamstemperatuur kunnen mensen gaan ijlen en hun coördinatie kwijt raken. Het is dus ook vaak te herkennen aan zwalken; zoals ook in het geval van True. Wanneer je iemand met deze verschijnselen opmerkt is het belangrijk de lichaamstemperatuur zo snel mogelijk omlaag te brengen door de atleet uit de zon te halen en maximaal te koelen. Het liefst onder medisch toezicht, zodat de vitale functies en de temperatuur gemeten kunnen worden.
Voorkomen is beter dan genezen
Om een dergelijke heatstroke te voorkomen is het belangrijk goed naar je lichaam te luisteren. Extreme hitte resulteert namelijk indirect in een hogere hartslag en daar hoort soms een ander tempo bij dan je wellicht voor ogen had. Een hartslagmeter kan uitkomst bieden tijdens warme wedstrijden en zou dan ook bepalender moeten zijn dan snelheid of wattage.
Voeding en hydratatie
Bij hoge temperaturen heeft het lichaam meer moeite met het verteren van vast voedsel. Vloeibare voeding kan daarom de oplossing zijn. Houd je wat vocht betreft aan jouw bekende en vertrouwde wedstrijdplan en sla vooral geen drankposten over om tijd te besparen.
Laat je lichaam je niet voor de gek houden: je zweet vaak meer dan op het oog lijkt. Vooral tijdens hete en droge races ontbreken de duidelijk te herkennen signalen van zweten, omdat vocht direct weer verdampt.
In de hitte is de behoefte aan zout automatisch hoger dan gebruikelijk: het is daarom ook belangrijk elektrolyten binnen te krijgen. Hoeveel je hiervan precies nodig hebt verschilt per persoon. Over het algemeen – op warme dagen – volstaat het wanneer je minstens 350 milligram zout per uur binnen krijgt op de fiets en tijdens het lopen. Sommige sportdranken bevatten dit van zichzelf, maar andere niet: dan kunnen zoutcapsules of bruistabletten worden gebruikt.
Let op elkaar
Tot slot: kijk naar elkaar om en grijp in wanneer nodig. Een gil richting iemand van de organisatie of een toeschouwer en een ondersteunende arm richting de schaduw kunnen al een verschil maken. Overigens kan een heatstroke ook voorkomen op koelere dagen, dus wees ook dan alert.