“Tijd voor verandering…” Helen Jenkins kondigde afgelopen weekend aan afscheid te nemen van topsport. “Ik heb een paar maanden geleden besloten dat ik stop met triathlon op pro niveau”, laat ze via Instagram weten. “Ik wil er geen groot ding van maken, daar hou ik niet van. Het zit niet in mijn natuur om te praten over mijn prestaties, maar ik wil wel een streep trekken onder dit deel van mijn triathloncarrière, de prestaties vieren en doorgaan naar de volgende fase.”

In die “volgende fase” zou Jenkins wel eens meer te horen kunnen zijn als livestream commentator van WTCS-races, World Cups en andere belangrijke triathlonevenementen. Dat deed de atlete de afgelopen jaren namelijk ook al met enige regelmaat. Deels uit noodzaak geboren door een blessure die Jenkins in 2017 opliep. “In 2017 ben ik geopereerd aan een spinale fusie. Er werd mij destijds verteld dat ik waarschijnlijk nooit terug zou keren als professioneel triatleet. In mijn ogen is alles wat na die operatie kwam een bonus. Ik startte mijn eerste race sinds de operatie in maart 2020 en behaalde toen een vierde plaats tijdens Ironman 70.3 Dubai”, vertelt Jenkins aan Tri247.

Jenkins legt uit dat de pandemie het er niet makkelijker op maakte om terug te keren naar topniveau. Toen haar rugproblemen vorig jaar opnieuw opspeelden, besloot ze dat het tijd was om er een punt achter te zetten en haar toekomst niet langer op het spel te zetten. “Ik heb maar één rug en ik wil nog jaren kunnen rennen, mijn kinderen op kunnen tillen, surfen, en genieten van het leven.”

“Ik ben – en dat zal ik altijd blijven – een triatleet”, sluit Jenkins af. “‘Pensioen’ voelt daarom ook niet als het juiste woord. Ik zal geen races meer starten als pro, maar ik zal nog altijd zwemmen, fietsen en rennen. Ik hou van trainen en me fit voelen; dat is onderdeel van mij en het maakt me blij.”