De Cross Duathlon op Ameland is vandaag gewonnen door Hendrik Venema. Bij de dames won Sanne van Paassen. Venema had 1:56:21 nodig om de finish te bereiken en wist daarmee Arie de Jong en Patrick Dekkers respectievelijk één en drie minuten voor te blijven. Van Paassen was met 2:11:39 Claudia Striekwold en Femke van Kessel vier en zes minuten de baas.

Het parcours bestond uit twee rondes van vier kilometer – 8 kilometer in totaal – lopen door de Buurderduinen, gevolgd door 27 kilometer mountainbiken om daarna nog één ronde van vier kilometer te lopen. Doordat het de nacht voor de race flink geregend had, was alle sneeuw weggespoeld en lag het parcours er goed bij.

Bij het eerste looponderdeel nam Joep Staps, een van de podiumkandidaten, gelijk de leiding. Dankzij de snelste looptijd zat hij als eerste op de fiets. Patrick Dekkers, ook kanshebber voor het podium, stelde zich bescheiden op. ,,Ik ben niet op de eerste startrij gaan staan omdat ik een pijntje had in mijn kuit. Gelukkig ging het lopen niet super hard, dus kon ik naar voren lopen. Ik liep de hele tijd op de vierde of vijfde positie, vooraan de race. Alleen Joep liep echt een stuk harder.”

Staps had in voorbereiding op de race veel aandacht besteed aan zijn materiaal. ,,Ik had er alles aan gedaan om de juiste banden te kiezen.” De dag van tevoren werden er dan ook nog in allerijl banden verwisseld. ,,Ik had een goede voorsprong na het lopen, maar ik merkte bij het fietsen al snel dat mijn band zacht was. Het bleek een soort leegloper, want in de tweede ronde reed ik op mijn velg rond. Toen kwam iedereen over me heen.” Eén van de atleten die Staps voorbij reed, was Dekkers: ,,Lekrijden hoort er helaas ook bij. Ik ben super blij dat ik uiteindelijk naar de derde plek kon lopen.”

Staps baalde uiteraard flink van zijn materiaalpech, maar liet het er niet bij zitten. ,,Ik kwam rond de zesde plek weer in de wisselzone en heb toen geprobeerd hard te lopen.” Staps zette daarmee en passant ook voor het tweede looponderdeel de snelste tijd neer. ,,Ik heb zo toch nog mijn trainingsprikkel gehad, maar daarvoor ben ik natuurlijk niet naar Ameland gekomen.”

Bij de dames wist Claudia Striekwold net als Staps als eerste de eerste wisselzone te bereiken. ,,Ik had van tevoren het deelnemersveld gezien en wist dat het zwaar zou worden.” Na de eerste wissel probeerde Striekwold haar leiding te verdedigen. ,,Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk tempo te houden, maar werd door Van Paassen ingehaald en later kwam ook Femke van Kessel me op het strand snoeihard voorbij. Gelukkig kon ik haar bij het lopen weer inhalen.” Striekwold kijkt dan ook zeer tevreden terug op de race. ,,Dit parcours is echt supervet met het zand en de heuvels en een mooi testmoment aan het begin van het seizoen.”