Het snelle parcours van Triathlon Leiderdorp smeekt er eigenlijk al jaren om: een ploegentijdrit. Het is dan ook één van de drie nieuwe onderdelen op het programma van deze bekende wedstrijd. We spraken met Tim van Beelen, die erg enthousiast is over de wedstrijd, eerder al deelnam aan de triathlon en dit keer met vrienden start bij de ploegentijdrit: ,,Het parcours loopt over een N-weg, dat maakt het heel prettig om te fietsen. Het is bijna twaalf kilometer lang heen en weer over geweldig asfalt. Ik ben een fietser, dus ik vind dat heel fijn. Je kan er echt lekker hard rijden.”

Het idee om mee te doen ontstond in de vriendengroep van Van Beelen, na het zien van de Tour de France: ,,We hadden net een etappe gezien: de ploegentijdrit. Toen ik zei dat er binnenkort eentje in Leiderdorp is, werd daar heel enthousiast op gereageerd. Dit is een groepje waarmee ik al tien jaar op fietsvakantie ga, dus wij zijn echt fietsvrienden. We gaan niet per se voor de eerste plaats, maar vooral voor de lol.”

En met het plezier zit het altijd wel goed tijdens deze gezellige klassieker: ,,Ik ben ook een keer vrijwilliger geweest en dat was superleuk om te doen. De sfeer is heel gemoedelijk. Leiderdorp heeft een ‘open community’ en wat dat betreft leeft de wedstrijd ook echt. Mensen houden er rekening mee. Als verkeersregelaar kreeg ik ook alleen maar positieve en leuke reacties. Sommige mensen bleven zelfs kijken om aan te moedigen”, lacht Van Beelen.

Wat moet je je daar bij voorstellen, zo’n ploegentijdrit? ,,Het is eigenlijk net als die Red Bull kop-over-kop wedstrijd, maar dan geen 100 maar 40 kilometer. Een prachtige afstand.” Teams mogen in Leiderdorp deelnemen aan dit spektakel vanaf drie tot vijf atleten.

Uitgebreid programma: Ploegentijdrit, Stayer Sprint & Super Sprint (jeugd)
Het programma is sinds dit jaar uitgebreid met drie nieuwe onderdelen: de Ploegentijdrit, Stayer Sprint en Super Sprint (jeugd): tijdens de ploegentijdrit heb je als atleet de kans om over het snelle fietsparcours van Leiderdorp te vlammen in een groepje van minimaal drie of maximaal vijf renners. De ploegentijdrit gaat over een afstand van 40 kilometer en vindt – net als de andere races – plaats op een afgezette N445. De Stayer Sprint wordt een extra spectaculaire Sprint Triathlon, omdat er dus gestayerd mag worden. Kortom een korte afstand zoals deze hoort; met de snelheid, spanning en tactiek van het rijden in een groep. Het is zorgen dat je na het zwemmen aansluiting hebt met een groepje, samenwerken en dan alles geven in een spannend looponderdeel. Extra leuk aan dit onderdeel is dat dit niet vaak in Nederland wordt georganiseerd, maar je in Leiderdorp dus wél de kans krijgt om dit te ervaren.

Tot slot is dus ook de Super Sprint (jeugd) nieuw. Speciaal voor de jonge deelnemers wordt er een korte race georganiseerd: 300 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen en 2,5 kilometer lopen. Dit zorgt geheid voor een leuke en snelle race, maar is zeker ook een mooie manier om jonge triatleten enthousiast te krijgen voor de sport.

Inschrijven voor Triathlon Leiderdorp, ongeacht de discipline, kan tot en met aanstaande zondag 12.00 uur via de website van het evenement.