Op Instagram plaatsen we deze week niet één, maar iedere dag een poll – telkens bestaande uit drie verschillende vragen die met elkaar te maken hebben. En dus volgt er ook iedere dag een artikel op onze website, met daarin aandacht voor jullie reacties.

In de voorlopig laatste poll stond het oefenen van/met wissels, voeding en materiaal centraal. Oefenen jullie vaak de wissels? Oefenen jullie met voeding? En oefenen jullie vaak met materiaal, zoals het plakken van banden?

(tekst gaat verder onder foto)

De wissels zijn een punt waar jullie absoluut winst op kunnen behalen, want maar liefst 80 procent blijkt hier niet mee te oefenen. Naast een regelrechte nee, zagen we ook vaak het antwoord ‘te weinig’ voorbijkomen, waaruit blijkt dat jullie in ieder geval de intentie hebben om dit punt te verbeteren. Sven Goossens is een van de weinigen die aangeeft absoluut geen oefening nodig te hebben en heeft wat te bewijzen komend triathlonseizoen: ,,Nee, transitions zijn mijn beste onderdeel! I’m the Transition King.”

Een enkeling geeft aan wel de wissels te oefenen, of specifieke dingen daaruit. Met name het uittrekken van een wetsuit vergt wat handigheid en dat weet ook Victor Goené: ,,Tot een jaar geleden alleen wetsuit uittrekken getraind. Nu alleen in het seizoen soms.” Jean-Pierre Fraussen laat weten ook af en toe te oefenen: ,,De wissel van het fietsen naar het lopen 1 keer per week in de laatste maand voorafgaand aan de eerste wedstrijden.”

Pim Venderbosch stipt nog maar eens het belang van een goede wissel aan: ,,In ieder geval voor de eerste wedstrijden van het seizoen. Een slechte wissel kan zorgen voor het missen van de groep.” En hoewel ‘Dwayneb95’ niet direct de wissels oefent, zorgt hij er wel voor dat hij voorbereid de wisselzone binnenrijdt: ,,De wissels nooit. Wel het op- en afstappen van de fiets.”

(tekst gaat verder onder foto)

Oefenen met voeding is natuurlijk vooral van belang voor de atleten die langere afstanden afleggen en de meesten van jullie geven aan dat in ieder geval voorafgaand aan de eerste wedstrijd van het seizoen te doen. Onnodig vaak oefenen met voeding is tenslotte een dure grap en dat kan onder andere Rosanne de Boer zich niet veroorloven: ,,Ik oefen met voeding, maar wel pas vlak voor een belangrijke wedstrijd. Best kostbaar!”

Anderen experimenteren er juist op los. ,,Ik ben altijd aan het experimenteren welke voeding goed is voor een training”, laat Alex Kling weten. Ook Tim Peters bezuinigt niet op zijn voeding: ,,Ik eet zeker veel en vaak. Ik oefen 1 keer het voedingsplan voor de eerste race van het seizoen.”

Sommigen hebben inmiddels zoveel ervaring dat oefenen niet meer nodig blijkt. Carlo Pullens weet wat hij nodig heeft en geeft aan niet te oefenen met voeding: ,,Nee, vast concept.” Ook Jean-Pierre Fraussen geeft aan dat hij inmiddels op zijn ervaring vertrouwt: ,,Gedurende de lange koppeltrainingen gebruik ik voeding… Maar na 30 jaar weet ik het intussen wel.”

(tekst gaat verder onder foto)

Dat het plakken van banden niet jullie favoriete bezigheid is, wordt onder andere door ‘Fitgirl.amber’ bevestigd: ,,Ik ga niet vrijwillig lekker langs de kant van de weg een bandje staan plakken…”

Echt oefenen is er voor de meesten niet bij en Alex Kling vraagt zich af:,,Als ik lek rijd tijdens een training. Telt dat ook?” Veel van jullie geven aan vooral uit noodzaak te oefenen met het plakken van banden. Joris de Boer was dan ook opgelucht toen hij eindelijk een lekke band had: ,,1 week voor Challenge Almere reed ik ‘gelukkig’ lek zodat ik kon oefenen met CO2 patronen.”

Maryvonne van den Berg heeft inmiddels meer ervaring met het plakken van banden dan ze zich zou wensen: ,,Vlak voor de hele heb ik een keer een gaspatroon getest, maar na 4 keer lek tijdens 1 wedstrijd kan ik het wel.” Ook Pim Venderbosch geeft aan alleen te ‘oefenen’ op momenten dat hij lek rijdt: ,,Nooit, alleen als ik bijvoorbeeld een lekke band heb. In een wedstrijd heb ik geen materiaal mee.”

Een aantal van jullie neemt andere maatregelen, waaronder Marije Dirkx: ,,Nee, ik wissel gewoon mijn binnenband. Ik ga niet staan plakken onderweg en rijd niet tubeless.” Net als Victor Goené: ,,Ik plak niet, altijd wisselen. Maar als kind opgegroeid met wielrennen helpt met de kennis.” Met een grondige check hoopt Jan Jonk een lekke band te voorkomen: ,,Voor een belangrijke wedstrijd vervang ik mijn binnenbanden en check ik de buitenbanden.”

José van Laarhoven is er tot nu toe altijd goed vanaf gekomen: ,,Ik oefen nooit, maar dit zou ik wel moeten doen, want ik kan nog altijd geen band plakken…” De dames onder ons kunnen gelukkig vertrouwen op de kwaliteiten van Stijn Jansen, want gentleman als hij is, plakt hij ook de banden van anderen: ,,Als ik lek rijd wel. Of wanneer er een dame in de groep lek rijdt, dan verwissel ik het ook.”

Hoewel een aantal van jullie het zekere voor het onzekere nemen, zijn er ook een heleboel die op goed geluk vertrouwen, waaronder Carlo Pullens: ,,Goede banden… niet nodig.” Jos van Barneveld vind het ook niet noodzakelijk om te oefenen: ,,Met banden plakken oefen ik niet. Ik zie wel, zo moeilijk is het niet.”