Ondanks dat het prachtige prestaties waren, grepen de Nederlandse triatleten in Tokyo twee keer nét mis als het op de medailles aan kwam. Zo pakte Rachel Klamer individueel een vierde plek en zo sleepte het Mixed Relay team met Maya Kingma, Marco van der Stel, Klamer en Jorik van Egdom ook een zogenaamde ‘chocolade-medaille’ binnen. Maar wat hadden de atleten – naast natuurlijk de gigantische eer – kunnen verdienen met een bronzen medaille? We zochten het uit.

Atleten die een A-status genieten bij NOC*NSC ontvangen uiteraard maandelijks salaris vanuit de sportkoepel, oplopend vanaf 910 euro per maand op 18-jarige leeftijd tot 2547 euro per maand voor atleten vanaf 27 jaar. Naast sponsorinkomsten, startgeld en prijzengeld, zou daar eens in de vier jaar nog een bonus bovenop kunnen komen bij winst van een Olympische medaille. Atleten die een gouden medaille mogen omhangen, zullen vanuit NOC*NSF een bonus van 30.000 euro ontvangen. Bij zilver is dat 22.500 euro en met een bronzen medaille kunnen atleten rekenen op 15.000 euro.

Teamsport

Deze bonussen gelden voor individuele sporters. In het geval van teamsport ligt het bedrag aanzienlijk lager. NOC*NSF houdt daarvoor een formule aan: individuele vergoeding keer de wortel van het aantal deelnemers, gedeeld door het aantal deelnemers. Daarbij geldt een minimum van 11.000 euro voor goud, 8000 voor zilver en 5000 voor brons. De vier atleten die gisteren een gouden medaille verdienden met het baanwielrennen, verdienen bijvoorbeeld 15.000 euro per persoon (30.000 x 2 / 4).

Bonus plafond bij meerdere medailles

Overigens gaat de bonus bij een tweede medaille procentueel gezien ook omlaag. Wanneer een atleet in verschillende disciplines medailles pakt, bijvoorbeeld één gouden medaille en één zilveren medaille, levert de tweede medaille nog maar tweederde op van de bonus. Voor een derde medaille is dat eenderde. Over alle bedragen moet uiteraard ook nog gewoon belasting betaald worden.

Buitenland

De bonus die atleten ontvangen voor een Olympische gouden, zilveren of bronzen medaille, verschilt sterk per land. Ook de aanpak verschilt per land, zo verdienen atleten in Estland niet eenmalig aan een gouden plak, maar voor de rest van hun leven. Ze ontvangen jaarlijks 4600 euro voor goud. In Japan verdienen atleten per medaille 38.000 euro voor goud, 15.000 voor zilver en 7500 voor brons. Terwijl in Duitsland de bedragen net lager liggen dan in Nederland, verdienen atleten in Frankrijk en vooral Italië aanzienlijk beter. In Italië geldt namelijk een bonus van 180.000 euro bij goud. Ook onze zuiderburen doen het beter. In België loopt de bonus af van 50.000 bij goud, naar 30.000 bij zilver en 20.000 bij brons.

In Amerika ontvangen atleten een vergelijkbaar bedrag als Nederlandse atleten. Er zijn ook landen waar atleten helemaal niets krijgen, bijvoorbeeld in Engeland, Noorwegen en Zweden. Het meest gulle land als het op bonussen aankomt is Singapore. Olympisch goud levert je daar een bonus van ruim 600.000 euro op. Het land heeft tot nu toe alsnog met een goedkope Olympische editie te maken, want Singapore  pakte nog geen enkele medaille.