Triatleten hebben er allemaal wel eens last van: darmklachten. Voornamelijk tijdens het hardlopen kunnen ze behoorlijk opspelen en zelfs zo erg dat deze klachten je belemmeren richting een goede prestatie. Bij het LCAB, het Leiden Center of Applied Biosciences van Hogeschool Leiden, loopt nu een onderzoek naar de invloed van het darmmicobioom op maagdarmklachten bij duursporters. Proefpersonen zijn meer dan welkom.

Terwijl maagdarmklachten dus een bekend probleem zijn, worden er volgens de onderzoekers positieve effecten toegeschreven aan probiotica, althans wel in relatie tot deze klachten. Met het onderzoek wordt gekeken naar de invloed van het gebruik van probiotica op de samenstelling van het darmmicrobioom en de metabolieten (eindproducten, red.) in de darm bij gezonde atleten. Ook wordt gekeken of het gebruik van probiotica de prestatie kan verbeteren. 

Qua proefpersonen wordt gezocht naar gezonde mannen tussen de 18 en 45 jaar die tenminste drie keer per week hardlopen en daarbij niet onbekend zijn met maagdarmklachten. Binnen een tijdsbestek van vier maanden zullen er vijf testen van ongeveer 2.5 uur worden gedaan.

Het onderzoek houdt het volgende in:

  1. Je neemt deel aan 2 maximale inspanningstesten met ademgasanalyse + 3 prestatietesten op de loopband.  
  1. Je gebruikt 14 weken lang het probiotica supplement (of de placebo).  
  1. Tijdens de suppletieperiode geef je via vragenlijsten inzicht in jouw fysieke activiteiten gedurende het onderzoek, je ook ook wekelijks een vragenlijst in die gaat over de gemoedstoestand.  
  1. Je blijft gedurende de suppletieperiode 3 keer per week trainen.  
  1. Voor en na de suppletieperiode lever je fecesmonsters in.  
  1. Door het invullen van een voedselfrequentievragenlijst (2x) verschaf je inzicht in jouw voedingspatroon.

Interesse? Neem dan voor aanvullende informatie contact op met Karlijn te Poele, poele.te.k@hsleiden.nl, tel: +31648134024