Normaal gesproken zou afgelopen weekend de 111 triatlon van Bilzen plaats hebben gevonden, maar door corona werd het een (virtuele) wedstrijd. Die virtuele race over 1 kilometer hardlopen, 100 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen legde de Nederlandse Ilona Eversdijk geen windeieren, want zij verraste vriend en vijand door de Belgische topfavoriete Sara van de Vel te kloppen, mede dankzij een zeer indrukwekkend fietsonderdeel. Bij de mannen maakte de Belgische Pamphiel Pareyn de favorietenrol waar en won daarmee overtuigend van onder andere Hannes Cool.

Eversdijk trapt 40,8 km per uur
Tijdens de zogenaamde 111 Bilzen Lockdown Triathlon Challenge kregen triatleten de kans om binnen 24 uur, verspreid over zaterdag en zondag, één kilometer te lopen, 100 kilometer te fietsen en tien kilometer te lopen. Door de slechte weersomstandigheden van zaterdag – alle onderdelen moesten buiten worden volbracht – kozen veel triatleten ervoor om het fietsonderdeel op zondag te volbrengen. Eversdijk reed ondanks de harde wind in de Flevopolders, deels op het parcours van Challenge Almere-Amsterdam, ijzersterk en klokte af op 2:27 uur met een indrukwekkende gemiddelde snelheid van 40,8 kilometer per uur; dat was goed voor de negende fietstijd overall.

Topfavoriete Van de Vel werkte op zaterdag de looponderdelen af en maakte het grootste verschil op de tien kilometer: daar was ze bijna drie minuten sneller dan haar concurrente. De opdracht was duidelijk voor de Belgische: zo hard mogelijk fietsen en zo min mogelijk tijd verliezen. Uiteindelijk trapte de atlete een gemiddelde van 39,8 kilometer per uur, goed voor een tijd van 2:30 uur. Daarmee kwam Van de Vel net te kort om de zege te pakken. Eversdijk legde de wedstrijd af in 3:12:16 uur. Van de Vel had 22 seconden langer nodig en werd in 3:12:38 uur tweede. Op ruime achterstand werd Nele Paardekam derde.

Pareyn sneller dan Cool
Bij de mannen zette topfavoriet Pamphiel Pareyn een sterke prestatie neer. Na een paar snelle fietstijden van verschillende atleten was het Hannes Cool die op zaterdag als eerste onder de drie uur dook. Hij bleef lang aan de leiding, tot Pareyn op zijn fiets sprong. Pareyn stopte de klok op 2:56:30 uur. Cool werd tweede in 2:59:57 uur. Met Tim Neel op een derde plaats was het denkbeeldige podium compleet (3:01:19 uur, red.).