Maar de VR-beelden waren voor Tacx nog niet voldoende. Ze reden op een aantal bekende fiets-parcours (o.a. de Ronde van Vlaanderen, de Mont Ventoux en nu ook het triathlon parcours van Roth) met een camera op de wagen gemonteerd. De snelheid van het afspelen van de film wordt bepaald door hoe snel je fietst en de weerstand wordt aangepast aan de hellingsgraad van het parcours. Je waant je echt in de race.
Nieuw sinds de zomer 2007 is het multiplayer online racen. Je kan dus met een aantal mensen gelijk op een virtueel parcour fietsen. Je hebt de Fortius VR software nodig, een abonnement op de TacxVR website en een stevig internet verbinding. Een moderator bepaalt het parcours en geeft de start. Dan is het de snelste die wint….
Het hele VR systeem is een leuk speeltje om de saaie training op rollen te doorbreken. Toch zit de grote kracht van het systeem in de sterke motorrem en de Catalyst software (een onderdeel van het VR-pakket). In Catalyst kan je vooraf je trainingen programmeren: intervals, blokken,… in functie van tijd of afstand. De software houdt je vermogen, hartslag, trapfrequentie, snelheid, afstand,… enz bij in een grafiek. Je kan dus perfect je trainingsdoel bepalen en uitvoeren.
Enkele nadelen aan het systeem:
Voor een compleet Fortius systeem (stuurframe+motorrem+software) ben je al vlug een €900 kwijt. Ook voor het multiplayer online racen moet je een abonnement betalen.
Hoe leuk ze het ook proberen maken: buiten fietsen blijft zo veel leuker…