Het was ‘billen knijpen’ tot de allerlaatste meters, want Els Visser snoepte in de slotfase van de marathon de ene na de andere minuut van haar achterstand op Lydia Dant af. Toch kwam de inhaalslag van de Nederlandse nét te laat, die de overwinning bij Ironman Lanzarote daardoor op een haar na miste. Uiteindelijk was Dant met een eindtijd van 9:37:26 één minuut en 44 seconden sneller.

Met Elisabetta Curridori, Lydia Dant, Jenny Schulz, Angela Naeth, Ginger Howell en natuurlijk dus Els Visser aan de start, kon helaas niet worden gesproken van een heel breed startveld en al snel leek de strijd zich tussen twee vrouwen te ontvouwen. Dat was in het begin nog niet het geval, want Curridori zwom met 59:27 het hardst, terwijl Dant daar anderhalve minuut achter uit het water kwam en Visser – als derde – 2:36 minuut later.

Op de fiets was het Dant die het tempo begon te dicteren en al heel snel een groot gat sloeg op Curridori, die niet veel later op nog veel grotere achterstand zou komen te rijden. Datzelfde gold voor Visser, die er ook niet heel lang voor nodig had om Curridori te achterhalen, maar haar tweede positie kon niet verbloemen dat haar achterstand na negentig kilometer op de fiets was opgelopen tot ruim acht minuten. Alle overige dames – behalve Curridori die toen op bijna twaalf minuten achterstand doorkwam – waren toen eigenlijk al gezien in de strijd om de overwinning.

In de tweede helft van het fietsonderdeel leek Dant een beetje teveel met haar krachten te hebben gesmeten en Visser leek ze juist te hebben hervonden; hard ging het niet, maar haar achterstand werd kleiner en na 180 kilometer op het zware fietsparcours van Ironman Lanzarote mocht Visser met een achterstand van 6:14 minuut beginnen aan de marathon.

Daar ging de Nederlandse topatlete nog even lekker door met haar inhaalpoging, want al na een paar kilometer was de achterstand opnieuw verkleind en zat er nog maar een gat van 4:37 tussen Visser en Dant. Curridori liep toen nog steeds derde, maar al ruim twintig minuten achter de twee snelste vrouwen.

Helaas voor Visser bleek Dant niet allen fysiek, maar ook mentaal sterk, en lukte het de Britse atlete om haar voorsprong toen bijna twintig kilometer te stabiliseren. Pas na 25 kilometer op de spreekwoordelijke teller begon Visser weer in te lopen; na 28.5 kilometer was er nog 3:20 minuut goed te maken, na 33 kilometer nog 2:40 minuut en na 37.5 kilometer nog 1:52 minuut.

In de laatste kilometers lukte het Visser niet meer om ook die laatste achterstand dicht te lopen. Dant won de wedstrijd in 9:37:26 uur en Visser finishte als tweede in 9:39:11. Curridori finishte uiteindelijk als derde in 10:02:52.