Van alle sporten is triathlon misschien wel de meest tijdrovende: iedere week kilometers zwemmen, nog veel meer fietsen en tot slot eindeloos veel looptrainingen afwerken. Het vereist een focus en vastberadenheid die maar weinig mensen op kunnen brengen. Je zou denken dat dit een topatlete ervan kan weerhouden andere dromen na te jagen: zoals die van een familie of carrière buiten de sport. Voor de Zwitserse Nicola Spirig gaat dit niet op. Zij kan – en doet – het allemaal.

De winnares van Olympisch goud, advocaat én moeder van drie toont haar kracht en tegelijkertijd nederigheid als ster van een nieuwe On campagne. Het drie minuten durende spotje laat haar onuitputbare motivatie zien om het beste uit zichzelf te halen en het geluk dat ze vindt buiten de sport.

(tekst gaat verder onder video)

Behalve dat haar enthousiasme voor de sport en de beleving van successen in beeld worden gebracht, deelt maker Andy Fackrell ook het gezicht achter de atlete. De rustige manier waarop de beelden zijn bewerkt is verfrissend ten opzichte van de vaak snel verspringende en intense soortgelijke spots. Fackrell raakte dan ook geïnspireerd door deze ‘Superfrau’ zoals Spirig werd genoemd door dames uit haar thuisdorp St. Moritz. ,,De reden dat ze zo goed is, is meer dan alleen talent. Haar rol als moeder heeft haar nog meer vastberaden en gefocust gemaakt. Ze is misschien wel de meest succesvolle duursporter ter wereld. En daarbij is ze ook nog eens advocaat. Daarom kan ik rustig zeggen dat zij wel degelijk een ‘Superfrau’ is”, aldus Fackrell in een interview met Adweek.

Het ondersteunen van vrouwen tijdens zwangerschap en het moeder zijn is iets waar On veel aandacht aan besteedt: ,,Familie is onze nummer één mantra. We moedigen al onze gesponsorde atleten – mannen en vrouwen – aan om hun dromen achterna te gaan. Zowel als ouder als professioneel atleet”, aldus Olivier Bernhard, medeoprichter van het Zwitserse merk. ,,We willen dat onze atleten optimaal en onbevangen presteren, wetende dat ze de volledige steun van hun sponsor hebben gedurende hun professionele carrière en zelfs tot aan hun pensioen.”

Dat is een uniek standpunt aangezien een ESPN enquête onder professioneel atleten die moeder zijn, liet zien dat 41% hun inkomen zag dalen wanneer zij na zwangerschap terugkeerden.

,,Ik geloof dat je zowel van het ouderschap als succes in je carrière moet kunnen genieten, of dit nou in professionele sport is of een ander beroep”, zegt de 37-jarige Spirig daarover. ,,Ik ben dankbaar dat zo’n vooruitstrevend bedrijf mij de vrijheid en aanmoediging geeft om zowel moeder te zijn als professioneel atlete, zonder enige restricties.”