,,Iedereen moet kunnen genieten van en deelnemen aan een sportactiviteit, ook al begin je pas net met trainen.” Het zijn de woorden van Rob Frambach, wedstrijddirecteur van het Long Course Weekend Holland dat dit weekend voor het eerst in het Limburgse Beesel plaatsvindt. Bij zo’n Long Course Weekend leg je verspreid over drie dagen een triathlon af. Dat kan een Long Distance zijn, maar ook kun je kiezen voor veel kortere varianten.

In het geval van de Long Distance zwem je dus op vrijdag 3.8 kilometer, fiets je zaterdag 180 kilometer en loop je op zondag nog een afsluitende marathon. Kortere varianten zijn er dus ook, bijvoorbeeld met 750, 1500 of 1900 meter zwemmen, 90 kilometer fietsen en 6.5, 10 of 21.1 kilometer hardlopen. ,,Ongeveer 750 internationale deelnemers staan aan de start van de eerste editie. Aan de kidsevenementen nemen in totaal nog eens 550 kinderen mee.” 

Behoorlijke aantallen dus, zeker voor zo’n eerste editie. Vincent van der Stouwe, ook verbonden aan de organisatie, snapt het succes. ,,Dat zit hem vooral in het feit dat je als het ware kunt ‘shoppen’ tussen verschillende disciplines en dat er verschillende afstanden mogelijk zijn. Sportief gezien is het een trend dat mensen nieuwe dingen willen proberen. Zeker ook de triathlonsport is aan een opmars bezig vanwege deze behoefte.”

Van der Stouwe, vroeger een verdienstelijk topsporter in het volleybal, gebruikt zichzelf als lijdend voorwerp. ,,Ik hoef alleen maar naar mezelf te kijken om te zien hoe dit werkt. Fietsen en hardlopen kon ik al. Sinds een maand ben ik ook begonnen aan een borstcrawlclinic. Het Long Course Weekend maakt triathlon in eerste instantie heel laagdrempelig. Ik zwem aanstaande vrijdag zelf mee met de 750 meter en dat wordt meteen mijn eerste swim in open water. Als ik nu zie hoeveel plezier ik er aan beleef, sluit ik niet uit dat dit het begin is van een nieuwe hobby.”