Het was de oplettende fan dit seizoen wellicht al opgevallen: bij internationale wedstrijden zien we gemiddeld genomen aanzienlijk minder Nederlandse junioren in actie dan de voorgaande jaren. Navraag bij de NTB leert dat dit een simpele reden heeft: minder jonge atleten voldoen dit jaar aan de kwalificatiecriteria om uit te mogen komen op deze internationale races, zoals bijvoorbeeld European Cups.

Het valt al diverse wedstrijden op en misschien nog wel het meest in het oog sprong het EK voor jeugd, waar geen enkele Nederlander aan de start stond: Nederlandse junioren komen dit jaar aanzienlijk minder uit op internationaal niveau. Enerzijds zou dat kunnen worden uitgelegd als goede ontwikkeling, want geef junioren eerst de kans om in eigen land te presteren, maar anderzijds ook als een zorgwekkende ontwikkeling: hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk hebben junioren een springplank nodig om aan het internationale triathlonniveau te wennen en dat lukt niet zonder wedstrijdervaring. En logischerwijs horen daar teleurstellende prestaties – en het omgaan daarmee – bij.

‘We hebben de kwalificatiecriteria niet moeilijker gemaakt’

Navraag bij de NTB – over hoe het kan dat dit jaar aanzienlijk minder Nederlandse junioren in actie komen en er veel internationale wedstrijden voorbij gaan zonder Nederlandse inbreng –  toont aan dat er aan de kwalificatiecriteria niks veranderd is ten opzichte van voorgaande jaren. Het niveau van de huidige generatie junioren is dus gedaald. “We hebben de criteria niet lastiger of moeilijker gemaakt”, legt woordvoerder Job Boers uit. “Er zijn minder atleten die hebben voldaan. Het EK Jeugd was daarbij het meest opvallend. De afgelopen jaren hadden we een goede lichting, die het nu in de U23-categorie goed doet”, kijkt hij verder naar de generatie die de jeugd-categorie dus inmiddels ontgroeid is.

Over de kwalificatiecriteria voor junioren is Boers duidelijk. “De reden voor deze kwalificatiecriteria waar atleten minimaal aan dienen te voldoen om in aanmerking te komen voor uitzending bij titeltoernooien, zowel voor junioren als elite, is om op die manier als Nederland een minimaal prestatieniveau bij uitzending te kunnen ‘garanderen’.”