Atleten afkomstig uit een land waar geen vaccinatie-voorrang wordt gegeven aan topsporters die willen meedoen aan de Olympische Spelen in Tokyo, kunnen opgelucht ademhalen: dankzij een inmiddels gesloten ‘vaccin-deal’ tussen het IOC en Pfizer zullen zij alsnog voorrang krijgen voor hun inenting en zo in de mogelijkheid zijn af te reizen richting Japan.

De vaccins zullen dus beschikbaar worden gesteld aan profatleten uit landen die geen prioriteit kunnen geven aan deze doelgroep. Onder die landen valt onder andere Groot-Brittanniƫ, dat eigenlijk iedere editie wel in de top tien staat van landen met meeste medaillewinnaars. Daarnaast is Groot-Brittanniƫ op dit moment het enige land uit die top tien dat nog geen vaccin-regeling heeft getroffen voor topsporters. Het is vooralsnog niet duidelijk om hoeveel vaccinaties het gaat.

Volgens IOC President Thomas Bach is dit een belangrijke stap. “Het beschikbaar stellen van deze vaccinaties is een nieuw mogelijkheid binnen de maatregelen die we al getroffen hebben om de Olympische en Paralympische Spelen in Tokyo veilig doorgang te laten vinden voor alle deelnemers.”