Dat veel triatleten al een einde hebben gemaakt aan hun wedstrijdseizoen, blijkt wel uit de minimale deelname aan de Ironmans afgelopen weekend. Zo stond er geen enkele Nederlandse pro aan de start en zagen we ook bij de Age Groupers slechts twee atleten die binnen de top 10 finishten.

Ironman 70.3 Cozumel

Ironman 70.3 Cozumel werd bij de mannen gewonnen door de Oostenrijkse Michael Weiss in een eindtijd van 3:47:14. Hoewel hij na het zwemmen nog een achterstand had van ruim twee minuten op de leider in de wedstrijd, was daar zodra de mannen op de fiets sprongen al snel niets meer van over. Weiss eindigde met een halve marathon in 1:18:51 en dat was genoeg om de winst op zijn naam te schrijven. De Bermudaans triatleet Tyler Butterfield kwam met een halve marathon van 1:16:11 nog dicht bij hem in de buurt, maar moest genoegen nemen met een tweede plaats (3:49:25). De Mexicaanse Alan Carrillo Avila werd derde in 3:52:33.

De pro-race bij de dames was een stuk spannender, aangezien de kopgroep lange tijd dicht bij elkaar bleef. De Australische Ellie Salthouse en Duitse Svenja Thoes streden uiteindelijk om de plaatsen één en twee, waarbij Salthouse aan het langste eind trok en uiteindelijk na 4:15:12 nog anderhalve minuut voor Thoes (4:16:44) over de finish kwam. De strijd om de derde plaats ging tussen de Mexicaanse Jacqueline Godbe en Canadese Angela Naeth en werd beslist in het voordeel van Naeth die na 4:25:12 de finish bereikte.

Michael Weiss wint de Ironman 70.3 Cozumel (Foto: aangeleverd)

Ironman 70.3 Cascais

Bij Ironman 70.3 Cascais in Portugal ging de winst bij de mannen naar de Spaanse Fernando Alarza in een tijd van 3:54:57. Bij de vrouwen was de Poolse Agnieszka Jerzyk de snelste pro-atlete met een tijd van 4:26:06. In het pro-veld was geen Nederlandse deelname, maar bij de Age Goupers daarentegen wel en daarbij finishten twee atleten binnen de top 10.

Anna Sarah Sophie Souwer viel net naast het podium met haar vierde plaats in de Age Group F30-34. Als 9e verliet Souwer het water, maar tijdens het fietsen lukte het haar om op te schuiven naar de derde plaats. De podiumplek waar ze na het fietsen zicht op had, moest ze echter laten schieten en uiteindelijk bereikte ze als vierde de finish in een tijd van 5:26:44.

Annemiek Schleurholts bemachtigde een vijfde plaats in de Age Group F45-49. Van de ruime achterstand die Schleurholts na het zwemmen had opgelopen, bleef na de halve marathon – die ze notabene als allersnelste van haar Age Group (1:37:09) volbracht – weinig over. Uiteindelijk finishte ze in vijfde positie en zette een tijd van 5:19:46 op de klok.