Evert Scheltinga is zijn seizoen begonnen met een zesde plaats bij Ironman 70.3 South Africa. De wedstrijd werd gewonnen door de Zuid-Afrikaan Bradley Weiss. In eigen land deed hij 3:53:51 over de race. Scheltinga finishte uiteindelijk bijna negen minuten later dan de winnaar en deed 4:02:35 over de wedstrijd.

De wedstrijd begon voortvarend voor Scheltinga. Het zwemonderdeel werd, vanwege te wild water, weliswaar ingekort tot 1100 meter, maar de Nederlander kwam als eerste terug op het droge. Na 15:28 mocht hij zijn fiets gaan opzoeken, overigens wel op een seconde gevolgd door de Fransman Kevin Maurel. Een paar seconden later kwam de Zuid-Afrikaan Bradley Weiss uit het water. Op een halve minuut volgden onder andere de Zuid-Afrikanen Matt Trautman en James Cunnama en ook de Fransman Cyril Viennot.

Na 18 kilometer fietsen kwam Scheltinga ook nog als eerste door. Op dat punt was de race 55:06 onderweg. Iets meer dan veertig seconden later volgden de Belg Kenneth Vandendriessche en ook Trautman. Na 45 kilometer, halverwege het fietsonderdeel, was het echter Weiss die had toegeslagen en bij iedereen was weggereden. Scheltinga, maar ook de overige triatleten, verloren vanaf dat moment terrein op de Zuid-Afrikaan.

Bradley Weiss komt halverwege het fietsonderdeel als eerste door. (Foto: Twitter Ironman South Africa)

Het was dan ook Weiss die zijn fiets na 2:14:25 als eerste kon terugzetten in de wisselzone, om vervolgens aan de afsluitende halve marathon te beginnen. De Zuid-Afrikaan Ryan Schmitz volgde als tweede en met 1:42 achterstand, terwijl de Duitser Johannes Moldan als derde (+2:18) aan het lopen begon. Daarna volgden Trautman en Cunnama en was het Scheltinga die als zesde van de fiets stapte. Op dit punt keek de Nederlander aan tegen een achterstand van 4:03.

Het was Trautman die overduidelijk het sterkste aan het lopen begon. Al na 700 meter was hij opgerukt naar de derde plaats en een paar kilometer later liep hij al als tweede en op nog maar een halve minuut achterstand van Weiss. Halverwege het loopparcours liepen de twee gezamenlijk aan kop en leek Trautman de beste papieren te hebben voor de overwinning. Scheltinga liep op dit punt nog steeds zesde, op een achterstand van iets meer dan zes minuten.

Weiss halverwege het lopen aan de leiding, op de hielen gezeten door Trautman. (Foto: Twitter Ironman South Africa)

Maar niets bleek minder waar, toen het toch weer Weiss was die weg kon lopen van Trautman en de daaropvolgende kilometer al snel weer een voorsprong van een kleine minuut wist op te bouwen. Die voorsprong kwam nergens meer in gevaar en vervolgens wist Weiss de wedstrijd na 3:53:51 te winnen. Trautman pakte het zilver. Met een eindtijd van 3:54:53 gaf hij uiteindelijk iets meer dan een minuut toe. Het brons was voor Cunnama die na 3:56:26 over de streep kwam en daarmee een volledig Zuid-Afrikaans podium realiseerde.

Scheltinga kwam als zesde over de finish. Hij deed 4:02:35 over de race en moest naast de top drie ook Viennot en Schmitz voor zich dulden.