Om exact 6:35 schoot het kanon vanaf de pier in Kailua-Kona de pro mannen weg. Josh Amberger ging al snel aan kop, maar hield het tempo aanvankelijk relatief laag. Na circa 1200 meter versnelde hij, waarna er drie grote groepen ontstonden. Amberger hield uiteindelijk zeven andere heren over waarmee hij na 47:39 minuten uit het water kwam. Een slimme zet van de Austrialiër, want op deze wijze hoefde hij niet zoals vorig jaar alleen te fietsen. Javier Gomez, de ITU super-ster, wist samen met Amberger uit het water te komen.

De snelste zwemmer was dit jaar overigens niet een van de pro mannen, maar Age Grouper Jan Sibbersen. De Duitser pakte het twintig jaar oude record: na 46:30 kwam hij uit het water. De Duitser was buiten zinnen na de bevestiging dat hij het record te pakken had, maar moet nog wel de race finishen om het record geldig te laten zijn.  

Podiumkandidaten Sebastian Kienle, Patrick Lange en sterke fietser Cameron Wurf kwamen op circa drie minuten op Amberger uit het water. Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat zowel Kienle als Wurf in de eerste grote achtervolgende groep op drie minuten van de leiding zaten. Vorig jaar was de achterstand na het zwemmen voor beide heren bijna tweemaal zo groot.

(tekst gaat verder onder de foto) 

Starykowicz rijdt naar de kop van de race (Foto: 3athlon.nl)

Al na 45 minuten fietsen begon de eerste kopgroep bij het fietsen zich te vormen met Andrew Starykowicz, Antony Costes en Wurf. Grote afwezige was Kienle, die in de eerste vier kilometer zijn achterwiel moest wisselen wegens een lekke band en daardoor circa 2,5 minuten verloor. Ironisch genoeg kwam Kienle daardoor net als vorig met Sanders te rijden. 

Waar gewoonlijk de wind zorgt voor zware omstandigheden, is de wind dit jaar opmerkelijk zwak. Daardoor zou het zomaar kunnen dat het fietsrecord van 4:12:54 dat Wurf vorig jaar zette, weer aangescherpt gaat worden. 

(tekst gaat verder onder de foto) 

Wurf doet ook zijn kopbeurten (Foto: 3athlon.nl)

Wurf, Starykowicz en Amberger kwamen als eerst bij het keerpunt in Hawi, gevolgd door een groep van acht man met onder andere Gomez en Lange op vier minuten. Sanders rijdt daar weer twee minuten achter en Kienle heeft ondertussen nog meer achterstand opgelopen en rijdt een minuut achter Sanders. Traditiegetrouw rijdt men tot Hawi ‘samen’, maar zodra de weg na het keerpunt omlaag gaat is het iedere man voor zich. De race verloopt dit jaar echter anders dan anders. Gaat Wurf zich weer los rijden? Loopt Sanders in de tweede helft van het fietsen in? Weet Lange zijn achterstand bij het fietsen te beperken? We weten het over een aantal uur.