Het is heel goed mogelijk dat Ironman Hawaii niet dit jaar plaatsvindt, maar doorschuift naar februari 2021. Dat heeft Ironman-CEO Andrew Messick zojuist in een persconferentie laten weten. Met meer en meer Ironmans die geannuleerd of uitgesteld worden, lijkt de kans dat het WK Ironman op Hawaii dit jaar in oktober kan plaatsvinden, nagenoeg nihil. ,,De kwalificaties liggen zo goed als volledig stil, uitstel zou een goeie oplossing zijn.”

Overigens heeft Ironman heeft nog altijd geen officiële communicatie gedaan over de WK’s. Voorlopig staan het WK Ironman op Kona op 10 oktober en het WK 70.3 in het Nieuw-Zeelandse Taupo op 28 en 29 november nog altijd op de kalender. Toch liet Messick tijdens een videoconference doorschemeren dat er serieus rekening wordt gehouden met uitstel voor in ieder geval Hawaii.

1.000 van de 2.500 atleten gekwalificeerd

,,De kwalificatie voor Kona en het WK 70.3 ligt nagenoeg stil”, aldus Messick. ,,Van de 6.000 triatleten voor Taupo zijn er nog maar 3.000 gekwalificeerd. En nog maar 1.000 van de 2.500 triatleten hebben een slot voor Kona. De uitdaging om je nog te kwalificeren wordt een steeds acuter probleem, met elke dag die voorbijgaat zonder verdere kwalificatiewedstrijden.”

Twee keer Hawaii in 2021?

,,Nog een reden om het WK op te schuiven, is om de pro’s een volledige kwalificatiecyclus te gunnen”, legt Messick nog uit. ,,Een verplaatsing op de kalender van het WK Ironman zou een hoop problemen oplossen.” Indien het februari 2021 zou worden, geeft deze nieuwe datum de triatleten de mogelijkheid om zich in het najaar en de winter van 2020 te kwalificeren en in februari deel te nemen aan wat normaal het WK Ironman 2020 zou geweest zijn.

Messick sprak er ook over dat het plan zou zijn om in oktober 2021 een regulier WK op Hawaii te houden, waarvoor iedereen zich dan weer na februari 2021 kan kwalificeren. Daarmee zouden we een herhaling krijgen van 1982. Toen vond het WK in februari plaats in Honolulu en verhuisde het in oktober naar Big Island.

Corona-maatregelen in Hawaii

Ondertussen voelt ook Big Island de gevolgen van de corona-crisis. De lockdown is er verlengd tot 31 mei. Waar er voorheen dagelijks tot 30.000 toeristen dagelijks aankwamen op de eilanden, zijn dat er nu nog 125 per dag. De werkloosheid in Kailua-Kona is met 40 procent gestegen.