Ironman Maastricht gaat – uiteraard vanwege alle maatregelen rondom het coronavirus – volledig op de schop. Goed nieuws overigens, want het iconische evenement gaat ‘gewoon’ door in het laatste weekend van september, maar dan dus wel op een andere manier. De race wordt volledig verplaatst naar een terrein buiten het centrum en vindt plaats zonder publiek. Ook het loopparcours is volledig gewijzigd en voert dit jaar niet langs de bekende pleinen en winkelstraten van de Limburgse hoofdstad.

,,Extra Leisure, organisator van Ironman races in Nederland, maakt daarmee iets mogelijk wat eigenlijk onmogelijk leek: een veilige race organiseren”, staat geschreven in een zojuist verschenen persbericht. De zwemstart, finish en huldigingen vinden allemaal plaats op een grasweide gelegen aan de Oosterweg, op de grens van de gemeenten Maastricht en Eijsden-Margraten. Hier zullen ook de wisselzones worden geplaatst. Gezwommen wordt in het Grindgat Oost-Maarland, het fietsparcours blijft nagenoeg hetzelfde en het loopparcours voert via Oost-Maarland naar de noordrand van Eijsden en weer terug. Deelnemende atleten wordt opgeroepen familie en vrienden thuis te laten. Het evenemententerrein wordt hermetisch afgesloten voor publiek.

,,Triatleten snakken naar een race en hun geduld is flink op de proef gesteld”, legt Vincent van der Stouwe namens Extra Leisure uit. ,,In deze bijzondere, maar vooral voor iedereen zware tijd, bevinden wij ons in de uitzonderlijke positie dat we tegen alle verwachtingen in tóch de mogelijkheid krijgen om een sportevenement te organiseren. Uiteraard met alle aanpassingen en maatregelen die nodig zijn om de gezondheid en veiligheid van deelnemers, inwoners, vrijwilligers en ons personeel te waarborgen.” Race Director Rob Frambach sluit zich hier bij aan. ,,We zijn intens blij, opgelucht en trots dat we dit samen met de overheden en veiligheidsinstanties mogelijk kunnen maken voor onze atleten.”

Door de wijzigingen zullen de Ironkids en Nightrun geen doorgang vinden. Daarnaast worden de wedstrijden op zaterdag en zondag vervroegd naar 10:00 uur. De inschrijving is open en loopt via www.ironman.nl.