In een spannende wedstrijd bij de mannen trok de Zuid-Afrikaanse Matt Trautman zojuist aan het langste eind. Net als in 2018 pakte hij de titel tijdens Ironman 70.3 South Africa (4:02:59). Tijdens het lopen wist Trautman het verschil te maken en zo langzaam bij de grote concurrentie – die nagenoeg gelijktijdig wisselde – vandaan te lopen. Bradley Weiss, die de wedstrijd vorig jaar won, moest daardoor genoegen nemen met zilver (+2:49). Debutant Henri Schoeman pakte het brons (+4:30). Bij de dames ging de winst naar de Bermudaanse Flora Duffy (4:34:05). Extra opmerkelijk aangezien de atlete debuteerde op de halve afstand en dit jaar – net als Schoeman – ook Tokyo op het programma heeft staan. Duffy verloor met fietsen wat posities, maar maakte dit met een inhaalslag op de halve marathon goed. Met een tijd van 1:20:37 op dit pittige parcours was ze onder andere de Engelse Emma Pallant (+2:03) te snel af. De Zuid-Afrikaanse Jade Nicole finishte met het brons (+7:12).

Mannenrace
Slechts 23:27 minuut had Schoeman nodig om de 1900 meter in zee af te leggen. Een grote groep met daarin acht atleten, waaronder ook Trautman en Weiss, volgde op ruim twee minuten afstand van de Olympisch atleet. Tijdens het fietsen hield Schoeman aanvankelijk zijn voorsprong vast, tot na het keerpunt bij 45 kilometer; in de afdaling verloor hij veel tijd en zo raapte de achtervolgende groep hem op. Binnen slechts enkele seconden interval werd de tweede wisselzone overspoeld door de vijf grootste kanshebbers op de titel. Trautman maakte zich op het loopparcours als eerste vrij van dit groepje en Weiss volgde in zijn schaduw. Schoeman slaagde er niet in vanaf een derde plaats zijn landgenoten daarvoor nog terug te halen. Na een halve marathon van 1:15:43 was het Trautman die het lint optilde.

Vrouwenrace
Bij de dames maakte Duffy ook al in het water het verschil. Met een bijzonder snelle tijd van 25:43 zou ze zelfs in de grote groep bij de mannen uit het water zijn gekomen. Bij de vrouwen was het genoeg voor een voorsprong van 3:34 minuut op de eerstvolgende atlete: de Tsjechische Lucie Zelenkova. Pallant volgde op 4:18 als vijfde. In de eerste 45 kilometer van het fietsen ging Duffy, zoals we van haar mogen verwachten, flink op de pedalen staan. Daarmee wist ze haar voorsprong uit te breiden tot bijna vier minuten, maar net als Schoeman zakte ze tijdens het tweede deel om nog onduidelijke reden hard terug. Zo konden Pallant en Nicole de Bermudaanse bijbenen en was het Pallant die als eerste haar fiets terug in de rekken van T2 hing en het loopparcours bestormde. Duffy liet het er echter niet bij zitten en vocht zich terug naar voren in de strijd om de winst. Langzaam won ze terrein en zo kwam de Engelse weer helderder in beeld. Met een paar kilometer tot de finish te gaan pakte ze Pallant terug en zo was het Duffy die zegevierde na een halve marathon van 1:20:37.