Het is een nogal bijzondere ontwikkeling – zonder er al te veel waardeoordeel aan te hangen – maar de International Triathlon Union (ITU) heeft per direct alle regenboogvlaggen in de ban gedaan. Deze mogen tijdens wedstrijden niet meer zichtbaar worden gedragen door atleten. Dit omdat de vlag associaties met onsportiviteit en disrespect zou oproepen. Zoals de ITU het zelf letterlijk omschrijft: ,,Athletes will avoid displaying any kind of demonstration of political, religious, sexual orientation or racial propaganda.”

Draagt een atleet toch een regenboogvlag – en dat gebeurt vaker dan je misschien in eerste instantie zou denken – dan krijgt hij of zij een waarschuwing. Als ze de vlag vervolgens niet verwijderen, worden ze gediskwalificeerd. Volgens ITU-woordvoerder Olalla Cernuda is de keuze geen hele vreemde. ,,We volgen hierin diverse andere sportorganisaties.”

Op internet ontstaan nu al veel discussies waarin triatleten elkaar oproepen om voortaan in regenboogpakken te starten aan de wedstrijden van de ITU.