De International Triathlon Union (ITU) kondigde recent aan dat haar voorzitter en International Olympic Committee (IOC) lid Marisol Casado is aangewezen als onderdeel van de coördinatie commissie voor de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles.

,,Ik ben ontzettend trots en verheugd over deze nieuwe aanstelling”, verklaart Casado na de nominatie. ,,Als onderdeel van de Parijs 2024 commissie, ben ik bekend met de verantwoordelijke taak. Ik zal zorg dragen dat de belangen vanuit de federaties en onze atleten worden gehoord en in overweging worden genomen bij belangrijke beslissingen. Het is mooi om door te werken in deze lijn en een ongetwijfeld fantastisch evenement te realiseren waarin, uiteraard, de atleten centraal staan.”

Verbeterde balans tussen het aantal mannen en vrouwen in de sport

De aanstelling heeft Casado te danken aan, onder andere, haar specifieke deskundigheid, de Europese vertegenwoordiging en het streven naar een betere balans tussen mannen en vrouwen in posities als deze. De IOC voegt daad bij woord als het aankomt op initiatieven voor een betere genderbalans. Momenteel worden 45,4% van de verschillende posities over de 27 commissies bekleed door vrouwen. Sinds 2013, als gevolg van de Olympische agenda van 2020, is het aandeel van vrouwen meer dan verdubbeld.

,,Genderbalans, zowel in de sport als binnen het bestuur, is één van de belangrijkste aandachtspunten voor de spelen van 2020’’, verklaart IOC voorzitter Thomas Bach. Behalve genderbalans, is groei in het aandeel van jonge leden in commissies een andere prioriteit voor het IOC. ,,Om relevant te blijven is het essentieel om aandacht te hebben voor de ideeën van de jeugd”, geeft Bach aan.

Marisol Casado. (Foto: IOC/Richard Juilliart)