Het had Donald Hillebregt een mooie boost qua vertrouwen in zichzelf moeten opleveren, maar de ITU World Cup in het Chinese Weihai pakte net even wat anders uit. Het werd niet de race waar hij op hoopte. Hij zwom uitstekend, kwam tijdens het fietsen zelfs in de kopgroep terecht maar koos daar het verkeerde wiel waardoor hij uitgerekend in een afdaling alsnog de aansluiting verloor. Een plek bij de eerste twintig zat er niet meer in: Hillebregt eindigde als 36e.

,,Ik heb de wedstrijd gemist op technische fouten”, analyseert Hillebregt de race direct na afloop. ,,Ik zwom goed, kwam aan de achterkant van de kopgroep uit het water. We begonnen het fietsen direct met een klim en eenmaal boven zat ik midden in de kopgroep. In de afdaling koos ik het wiel van de als nummer twee geplaatste Mexicaan Rodrigo Gonzalez, maar al na één bocht zag ik dat hij geen bochten kon nemen. Ik heb nog twee bochten gewacht, maar dat had ik niet moeten doen. De kopgroep was toen al weg. Ja, dat is echt klote. Ik doe al zo lang aan triathlon, maar dit is me nog nooit gebeurd. En het zal me ook nooit meer gebeuren. Het is stom dat je dit nu nog moet leren.”

Bij een volgende beklimming merkte Hillebregt dat hij toch wel de benen had om mee te komen, want in de achtervolgende groep kon hij zich prima handhaven. Ironisch genoeg gebeurde in de daaropvolgende afdaling precies hetzelfde: hij koos weer het verkeerde wiel en verloor opnieuw de aansluiting met de op dat moment tweede groep. ,,Gek genoeg ben ik altijd heel sterk in korte, explosieve dingen. Dan ‘poef’ ik nog wel terug naar zo’n groep, maar dat lukte vandaag niet. Als je naar mijn wattages kijkt, trapte ik 3/8e minder dan normaal. Dan mis je dus explosiviteit.”

Tijdens het lopen lukte het Hillebregt niet meer om zichzelf ‘pijn te doen’. ,,In de verzuring lopen wilde niet.” Toch is hij na afloop niet helemaal ontevreden en ziet hij ook leerpunten. ,,Zonder die technische fouten, had ik vandaag met de top twintig mee kunnen komen. De ingrediënten voor een goede race zijn dus echt aanwezig. In oktober en november pak ik nog twee World Cups, dus als het dan goed zit, kan ik écht goede resultaten laten zien. Nu kwam ik voor meer, dus dat is zonde. Punt.”

Hillebregt finishte nog wel mooi onder de twee uur: 1:59:47. Een andere Nederlandse deelnemer, Menno Koolhaas, bleef hem met een tijd van 1:58:09 voor. Koolhaas werd daarmee 32e. De wedstrijd werd gewonnen door de Noor Gustav Iden. Hij kwam na 1:53:11 over de finish. Daarmee bleef Iden onder andere de Spanjaard Antonio Serrat Seoane (1:53:26) en de Britse Alex Yee (1:53:30) voor.