Hadden we het vorige week nog over de eerste geruchten dat World Athletics overweegt de Nike Vaporfly Next% te verbieden, heeft de discussie ondertussen ook de triathlonsport bereikt. Terwijl het eerst nog onduidelijk was of een dergelijk verbod – als dat er al komt – ook van toepassing zou zijn op triatleten, bevestigde de ITU deze week mee te zullen gaan in het besluit van World Athletics. Aangezien Ironman over het algemeen de richtlijnen en regels van de ITU volgt, is de kans aanwezig dat we ook bij deze wedstrijden over de lange afstand de schoenen niet meer zullen zien als het ooit van een dergelijk verbod komt.
,,Op het moment heeft de ITU nog geen regels voor schoenen”, volgens een reactie vanuit de ITU op Triathlon Magazine. ,,Als we geen specifieke regels voor iets hebben, passen we de IAAF (World Athletics, red.) regels toe. Dus als IAAF maatregelen treft, gaan wij daarin mee.”
Vrouwenpodium Hawaii op Next%
De schoen gooide behalve in losse marathons, ook in triathlons hoge ogen afgelopen seizoen. Maar liefst de helft van de top vijftien mannen en vrouwen tijdens het WK Ironman vorig jaar liep dan ook op een versie van de Vaporfly schoenen. Sterker nog, het gehele vrouwenpodium legde de marathon af op de Vaporfly Next%. Op de korte afstand, waar het voordeel gezien de hoge snelheid nog groter is, loopt een overgroot merendeel van de topatleten zelfs op de schoenen.
Bijzondere samenstelling en patenten
Het is de bijzondere samenstelling – waar wij eerder als eens indoken – en de beschikbaarheid van de schoen voor andere atleten die voor discussie zorgen. Nike heeft patent op een extreem mee-verende schuim in de binnenzool en zette het gebruik van carbon in hardloopschoenen op de kaart. Juist dat patent zorgt dat de schoen niet voor iedere (prof)loper beschikbaar is.
,,Volgens de huidige regels mag een schoen geen oneerlijk voordeel opleveren en moet deze beschikbaar zijn voor alle atleten”, schrijft Anne Francis voor de Canadian Running. ,,Experts debatteren nu hoe groot het voordeel is van de Nike schoen en, gezien de bescherming van de technologie door verschillende patenten, hoe beschikbaar de schoen is voor niet-Nike atleten.”