Een mooie dag voor de Canadese Jackson Laundry en de Australische Sarah Crowley: de twee trokken gisteren aan het langste eind tijdens Ironman 70.3 Ecuador. Na 3:53:56 uur kwam Laundry als eerste man over de streep. Daarmee bleef hij onder andere de Amerikaanse Nicholas Chase (+6:26) en de Braziliaanse Fernando Toldi voor (+8:26). Bij de dames was het dus Crowley die zegevierde; zij stopte de klok na 4:27:57 uur. De tweede en derde plek gingen naar de Ecuadoraanse Elizabeth Bravo (+4:18) en de Amerikaanse Kimberly Goodell (+22:53).

Mannenrace

Na het zwemmen keek Laundry nog tegen een flinke achterstand op, niet alleen in posities, maar ook in tijd. Zo klom de Canadees als zesde aan wal, op 1:43 minuut afstand van de eerste man: de Ecuadoraanse Armando Matute, die het zwemonderdeel in 23:50 minuut volbracht. Ongeveer halverwege het fietsen had Laundry het gat richting de kop gedicht en nam hij de leiding over. Bij aankomst in T2 lag hij nog altijd op de eerste plek, maar slechts zeven seconden na hem volgde Chase. Op de halve marathon was Laundry echter snel weg. Ongeveer halverwege het lopen genoot hij al een voorsprong van twee minuten op Chase. Bij de finish was deze opgelopen tot ruim zes minuten en zo kon hij de winst dus in alle rust veiligstellen.

Vrouwenrace

In de voeten van Bravo, voltooide Crowley het zwemonderdeel. Op de fiets schudde ze Bravo vervolgens snel van zich af, want na dertien kilometer was ze al anderhalve minuut bij de tweede dame weggefietst. Na 90 kilometer telde Crowley’s voorsprong ruim zeven minuten en dus kon ze in principe op haar gemak aan het lopen beginnen. Dat leek ze ook te doen, want met een looptijd van 1:26:01 uur achter haar naam liep ze een stuk langzamer dan Bravo, die 1:22:53 uur klokte. Echt hard lopen was dan ook niet meer nodig, want de buffer van Crowley was groot genoeg om haar koppositie vast te houden en de titel te pakken.