Het is alweer bijna drie weken geleden dat Jan Frodeno zijn heldenstatus wederom waarmaakte met de winst van het WK Ironman op Hawaii. Behalve een derde Wereldtitel schreef de 38-jarige atleet ook het parcoursrecord op zijn naam. Ondertussen is de storm rondom het triathlon circus een beetje gaan liggen. ,,Maar het is niet minder intens”, verklaart Frodeno doelend op het ‘onbeschrijfelijke gevoel van geluk’ dat hij ervaarde na de finish. In een interview met SWP Duitsland doet hij een boekje open over de ‘vijandigheid’ tussen hem en Alistair Brownlee, vertelt hij over zijn (gebrek aan) dieet en wordt het duidelijk dat stoppen er voorlopig nog niet in zit.

‘Hij beledigde mij’
Terwijl topsporters die successen behalen vaak op handen worden gedragen door fans en worden gezien als de knuffelbeer – de mascotte – van de sport, zijn ze wellicht niet altijd even knuffelbaar. Want wat is winnaarsmentaliteit behalve willen winnen? Als we Frodeno zo horen gaat het er ‘achter de schermen’ niet altijd zo liefkozend aan toe: ,,Als je vooruit wil in de sport, moet je genadeloos gebruik maken van de zwakke punten van je tegenstander.” En in een sport als triathlon – waarin iedereen zijn eigen race draait – gaat het dan om het mentale gevecht; de tegenstander verzwakken met woorden. Alistair Brownlee lijkt er niet vies van te zijn, maar sloeg afgelopen WK Ironman de plank ietwat mis. ,,Hij beledigde mij”, vertelt Frodeno. ,,Maar ik merkte hoe slecht het met hem ging.” Frodeno viel niet voor Brownlee’s grote mond; hij prikte er dwars doorheen, verhoogde het tempo en liet de Kona rookie verloren achter. Het is jammer dat het spreekwoord dat de Duitser gebruikt om de situatie te omschrijven weinig letterlijke betekenis heeft in het Nederlands: ,,De bleke Brit had een rode peer.” De Nederlandse gebakken peren waar de Engelsman – die uiteindelijk als 21e finishte – mee achterbleef.

Frodeno kan het met veel van zijn concurrenten goed vinden. ,,Maar ik zou niet met iedereen een biertje drinken”, benadrukt de atleet met een lach. Dat Brownlee in dit rijtje thuishoort lijkt wel het geval gezien Frodeno’s pittige opmerkingen en de eerdere beelden van de twee, waarbij Brownlee de Duitser een duw gaf kort na de finish van Ironman Hawaii.

‘Ik ben geen masochist’ 
Ondanks dat Frodeno met zijn 38 jaar tegenwoordig bij de groep van ‘oudere’ triatleten hoort, staat stoppen nog niet op zijn planning. Toch zou de Duitser er geen moeite mee hebben er op een gegeven moment een punt achter te zetten. ,,Ik ben geen masochist”, vertelt hij in het interview. ,,Daarom doe ik niet aan sport. Ik houd niet van lijden.” Maar honger naar meer is er nog altijd en zo kunnen we gelukkig nog langer genieten van Frodo, zo belooft hij: ,,Ik denk dat ik nog verder kan verbeteren.” Frodeno is nog niet de oudste Hawaii winnaar ooit. Dat is de Australische Craig Alexander, die in 2011 op zijn 39e de concurrentie nog de baas was op het tropische eiland.

Ontspanning
De afgelopen periode stond voor Frodeno in het teken van ontspanning en hier en daar een rustige training. En waar sommige atleten het woord ‘rustige training’ te pas en te onpas gebruiken, blijkt dat Frodeno het serieus meent. Meer dan twintig of dertig minuten ontspannen lopen per dag doet hij niet. ,,Ik heb geleerd dat het belangrijk voor mij is om te ontspannen.”

‘Om efficiënt te zijn, is mentale frisheid één van de belangrijkste dingen’
Dat was wel eens anders. Zo vertelt de 1,95 meter hoge en 77 kilo lichte atleet vroeger een stuk strenger voor zichzelf te zijn geweest. Ook als het aankomt op voeding: ,,Ik ben geen vriend van verzaking.” Desalniettemin zit een ‘cheat day’ er tegenwoordig wel in. ,,Als je het volledig zonder een glas wijn of stuk chocolade moet stellen, terwijl je er extreem naar verlangt, dan kost dat veel mentale energie.” Energie die hij liever anders besteedt. ,,Om efficiënt te zijn, is mentale frisheid juist één van de belangrijkste dingen.”