Al in het water was hij beduidend sterker dan zijn concurrenten, op de fiets deed hij er een flinke schep bovenop en met een relatief rustig looponderdeel maakte hij het af. De Duitse Jan Stratman pakte zojuist na 3:59:42 uur de zege tijdens een koude en natte editie van Ironman 70.3 Zell am See. Met de Oostenrijkse Lukas Hollaus (+5:26) – een Zell am See local en Tokyo Olympiër – en de eveneens Oostenrijkse Georg Enzenberger (+7:59) was het podium compleet. De beste Nederlandse prestatie werd geleverd door Evert Scheltinga die ondanks maagproblemen als tiende over de streep kwam (+16:13). Joost Somsen debuteerde op de halve afstand met een vijftiende plek (+24:12). 

Vanaf het begin trok Stratman de leiding naar zich toe. Met ongeveer een minuut voorsprong op de grote groep klom hij aan wal en zo begon hij het pittige fietsondedeel – met name vanwege de extreme kou en regen – met een prettige voorsprong. Deze voorsprong wist hij snel uit te breiden en vooral in de afdaling reed hij hard weg bij zijn achtervolgers. Achter hem ontstonden twee groepjes: een groepje met daarin drie Oostenrijkse atleten: Ruttman, Hollaus en Enzenberger én een klein groepje met daarin onder andere Scheltinga en Somsen. 

Met het flinke tempo dat Stratmann erop legde tijdens het fietsen, zakte beide groepjes weg in de ranking. Terwijl het groepje van Scheltinga en Somsen na de klim en afdaling wat tijd goedmaakte op het groepje daarvoor, reed Stratmann er ondanks een kleine valpartij verder vandoor. Bij aankomst in T2 genoot de Duitser een voorsprong van 5:30 minuut op zijn eerste achtervolger: Ruttman, die er in zijn eentje vandoor was gegaan richting de tweede plek. Scheltinga (+10:31) en Somsen (+12:03) wisselden respectievelijk als vijfde en achtste. 

Tijdens het lopen leek Stratmann zich er bewust van te zijn dat hij rustig aan kon doen, want hij liep één van de langzamere tijden binnen de top tien. Scheltinga kreeg het zwaar op de halve marathon vanwege maagproblemen en zakte dan ook wat posities terug. Ook Somsen moest op het laatste stuk van de halve marathon een aantal positief toegeven. Terwijl Stratmann op het oog moeiteloos op de winst afstormde en dus ook zegevierde, pakte Scheltinga en Somsen respectievelijk een tiende en vijftiende plek. 

Scheltinga verscheen direct na zijn finish voor onze camera en vertelde over zijn wedstrijd: