De Olympische Spelen van 2020: Tokyo. Daar richt de Spaanse Javier Gomez zijn pijlen op. Een aantal dagen terug liet hij nog weten heel erg te twijfelen of hij zich moest focussen op het langere werk met als doel te knallen op Hawaii, of dus toch te gaan voor het kortere werk en dan de Olympische Spelen als hoofddoel te hebben. Het is dus dat laatste geworden. ,,En ik wil niet zomaar naar Tokyo. Ik wil er de beste zijn en dus voor goud gaan.”

,,Ik heb al een Olympische medaille (brons, red.)”, gaat de Spanjaard verder. ,,En uiteraard wil je altijd verbeteren. De Olympics vinden maar eens in de vier jaar plaats: beter dan dat vind je niet. Deze keer teken ik niet voor brons. Al kan dat achteraf natuurlijk een geweldig resultaat zijn, een atleet moet altijd naar het maximum streven.”

De komende maanden zal Gomez zich weer gaan richten op de korte afstand. ,,En ik zal meedoen aan de World Triathlon Series. In de eerste plaats om te zien hoe goed ik ben, want na een jaar op de lange afstand is het nog afwachten. Het eerste doel wordt om bij de drie beste Spanjaarden te zitten en me zo te kwalificeren voor de Spelen. Ik neem nog niet deel in Abu Dhabi, maar start in Bermuda en later in Yokohama en Leeds. Ook het Olympisch test-event in Tokyo zelf staat op mijn planning.”

Terug naar Kona

Overigens hoeven we niet bang te zijn dat we Gomez nooit meer op Hawaii gaan zien. ,,Vroeg of laat zal ik daar terugkeren. Ik heb een goede eerste ervaring met de Ironman afstand gehad. De Ironman van Cairns was super met een tweede plaats en een sub-8 finish. Op Hawaii heb ik misschien wat fouten gemaakt en had ik me wat meer moeten sparen op de fiets. Ik heb vooral geleerd dat Hawaii een zeer specifieke en complexe wedstrijd is. Bijna alle kampioenen die er gewonnen hebben, hebben zelf ook meerdere jaren nodig gehad. Je moet die wedstrijd leren kennen, er beter worden. Het weer speelt er een grote rol en als je een foutje maakt, komt dat je duur te staan”, aldus de nummer elf van Hawaii 2018.