Hoe regelmatig maak jij je bidon schoon? Waarschijnlijk niet vaak genoeg. Recent onderzoek uit Brazilië toont aan dat hergebruikte bidons en waterflesjes meer bacteriën bevatten dan je zou denken.
Voor het onderzoek werden 30 sportschoolbezoekers gevraagd hun drinkfles in te leveren. Deze werden vergeleken met 30 ongebruikte exemplaren. De monsters werden genomen uit droge, lege flessen en om te voorkomen dat de bidons van tevoren zouden worden schoongemaakt, werden de sportschoolbezoekers niet van tevoren op de hoogte gebracht van het onderzoek.
Uiteindelijk werden in 83 procent van de gebruikte drinkflessen bacteriën gevonden, waarvan de Staphylococcus Aures en de E. Coli de meest voorkomende waren.
Hoewel de bevindingen nogal vies klinken, zijn ze niet geheel onverwacht, laat hoogleraar microbiologie Philip Tierno aan Runner’s World weten. ,,Ten eerste zijn stafylococbacteriën aanwezig in de neuzen van ongeveer 30 procent van de mensen. Over het algemeen kan dat geen kwaad. Evenzo is E. coli, ook wel bekend als de poepbacterie, aanwezig in gezonde spijsverteringsorganen, maar bepaalde stammen kunnen ziekten als diarree veroorzaken.”
Volgens Tierno komen de bacteriën waarschijnlijk in de fles terecht door besmetting tijdens het vullen of het drinken. ,,Bacteriën kunnen tijdens het vullen van de flesjes overgaan van de handen naar de fles”, legt hij uit. Zijn advies is dan ook om voor het gebruik de fles goed schoon te maken door hem bijvoorbeeld in de vaatwasser te zetten en je handen goed te wassen voordat je je sportdrank klaarmaakt.
Bacteriën kunnen zich beter hechten aan ruwe oppervlakten zoals kunststof, dus een metalen of glazen fles lijkt de meest verstandige optie. Hoe groot de kans is dat je daadwerkelijk ziek wordt van het gebruik van een vieze bidon, hangt af van de hoeveelheid en het type bacterie dat in je drinkfles voorkomt, en natuurlijk je immuunsysteem.