2021 is een jaar om snel te vergeten voor de Belgische Jelle Geens. Nadat hij enkele weken geleden net voor de Olympische Spelen positief testte op het coronavirus en daarmee de individuele race aan zijn neus voorbij zag gaan, brak hij gisteren tijdens de World Triathlon Championship Series in Montreal zijn pols. Het gebeurde tijdens de tweede van drie heats, waarin atleten telkens 300 meter zwommen, 7,2 kilometer fietsten en twee kilometer liepen. De eerste tien finishers zouden doorgaan naar de derde en laatste ronde, maar voor Geens zat dat er door de valpartij dus niet in.

Nadat de Belg zich vrijdag tijdens de qualifier races plaatste voor de finales, kwam hij zaterdag de eerste heat van de finales met gemak door. In de tweede heat gingen er voorin vijf mannen vandoor. Geens bevond zich in een achtervolgend groepje en had nog zicht op één van de overige vijf kwalificatieplaatsen. Nadat hij in een scherpe bocht botste met een Duitse atleet en ten val kwam, zag hij de top tien aan zijn neus voorbij zijn. Toch volbracht Geens zijn wedstrijd en passeerde hij de streep alsnog met een veertiende plek. Genoeg om door te mogen naar de derde heat was het dus niet en dat is misschien maar goed ook, want in het ziekenhuis bleek dat Geens zijn pols had gebroken. Daarmee zit het seizoen erop voor de Belgische topatleet. Hij zal volgende week niet deel kunnen nemen aan de Grand Final in Edmonton.